Nieuw-Vlaamse Alliantie

» Laruelle blokkeert Orde van Architecten: N-VA heeft oplossing klaar

Laruelle blokkeert Orde van Architecten: N-VA heeft oplossing klaar

klok 17 mei 2010

De N-VA heeft een wetsvoorstel klaar dat gesteund wordt door de Nederlandstalige Raad van Architecten. De Vlaamse vleugel van de Orde van Architecten vraagt al lang om de achterhaalde organisatie - die dateert van 1963 - aan te passen aan de noden en structuren van vandaag. Het wetsvoorstel regelt de ontdubbeling van de nationale Orde van architecten in twee autonome ordes, een Nederlandstalige Orde van architecten en de Ordre des architectes Francophones et Germanophones, met elk een eigen rechtspersoonlijkheid.

Terwijl de Vlamingen vooral de responsabilisering, transparantie en efficiëntie vooropstellen, vinden de Waalse architecten het imago van het beroep belangrijk. Zo vinden zij het nodig om aanwezig te zijn bij allerlei culturele evenementen en colloquia, die niet als dusdanig iets met bouwrecht, beroepsordes of praktische zaken te maken hebben. De Vlamingen binnen de Orde willen hieromtrent niet op het terrein van de beroepsverenigingen treden. "Die verschillen in opvatting kristalliseren zich ondermeer in discussies over de lidmaatschapsbijdrage. De Vlamingen willen deze op termijn verlagen door zich te richten op de kerntaken van een beroepsorde. De Franstaligen daarentegen, willen deze op peil houden om de voornoemde activiteiten te blijven bekostigen. De Vlaamse architecten begrijpen dat hun Waalse collega's andere opvattingen hebben, maar vinden dat zij er dan ook zelf financiële verantwoordelijkheid voor moeten nemen. Deze twee verschillende visies zijn bijgevolg niet verenigbaar in één unitaire structuur," stelt Peter Luykx, gewezen lid van de Commissie Bedrijfswezen.

De huidige werking verhindert de Vlaamse architecten om hun eigen visie op het beroep van architect verder te ontplooien. Ook verhindert de verouderde structuur dat de Vlaamse Raad binnen de Orde efficiënt en constructief kan optreden. De Nationale Raad is immers paritair samengesteld uit 10 Vlaamse mandatarissen en 10 Franstalige en Duitstalige mandatarissen. Binnen elk van die groepen worden bovendien tien leden door de Koning benoemd, zonder inspraak van de architecten. Dit betekent dat zij geen verantwoording moeten afleggen aan de Vlaamse architecten die van hen afhankelijk zijn.

Frieda Brepoels (Europees parlementslid en architect): "Hierdoor worden de representativiteit van de Vlaamse architecten - én de legitimiteit van de Nationale Raad - in gevaar gebracht. De kans dat bij stemming een Vlaams voorstel het haalt is dan ook zeer gering, en vice versa. Als men dan bedenkt dat inzake het beroep van architect al heel wat materies geregionaliseerd of gecommunautariseerd zijn, dan is het al helemaal ontoereikend dat bijvoorbeeld de Waalse mandatarissen meebeslissen over Vlaamse keuzes inzake het architectuuronderwijs en/of ruimtelijke ordening. Zij hebben er sedert de bijzondere wet van 8 augustus 1980 geen uitstaans meer mee, maar kunnen de Vlaamse besluitvorming en positionering omtrent deze thema's wel nog blokkeren."

Talrijke pogingen om tot consensus te komen over organisatie van de Orde zijn mislukt. Verschillende ervaringen met de Waalse vleugel hebben de Vlaamse vleugel gesterkt in hun overtuiging om voortaan hun eigen weg te gaan. De Vlaamse Raad ijverde op het congres van 16 september 2009 reeds voor de opheffing van de nationale structuur en tot het installeren van een onafhankelijke Vlaamse en Franstalige-Duitstalige Orde der Architecten. "De N-VA vraagt dat het wetsvoorstel na de verkiezingen wordt ingediend en goedgekeurd door alle Vlaamse partijen die België wensen te deblokkeren en de Vlaamse architecten een professionele en efficiënte structuur willen geven", besluit Peter Luykx. Auteur(s): Peter Luykx, (uittredend) N-VA Kamerlid, eerste opvolger Limburg Frieda Brepoels, Europees parlementslid, lijsttrekker Limburg Contactinfo:

Peter Luykx Tel: 0475 60 08 48