Nieuw-Vlaamse Alliantie



Steeds meer veiligheidsinspecties in voetbalstadions: 98 % van de inspecties stellen overtredingen vast

klok 17 mei 2010

Onze voetbalstadions worden steeds meer op veiligheid geïnspecteerd door de zogenaamde voetbalcel van Binnenlandse Zaken. Bijna altijd worden echter overtredingen van de veiligheidsnormen vastgesteld. Dat blijkt uit een analyse van N-VA-Kamerlid Ben Weyts die cijfermateriaal opvroeg bij Binnenlandse Zaken.

Wedstrijdcontroles en infrastructuurcontroles De voetbalcel is een onderdeel van de Algemene Directie Veiligheid- en Preventiebeleid (VPB) bij de FOD Binnenlandse Zaken en werd opgericht om ervoor te zorgen dat de wet van 21 december 1998 betreffende de veiligheid bij voetbalwedstrijden zou toegepast worden. De voetbalcel maakt een onderscheid tussen wedstrijdcontroles en infrastructuurcontroles.

Wedstrijdcontroles richten zich op ticketing, stewarding, cameragebruik, scheiding van de supporters, de organisatie van het veiligheidsbeleid enz. Infrastructuurcontroles focussen op de naleving van de veiligheidsnormen in de tribunes, de brandveiligheid van materialen, gaslekken, elektriciteit, enz..

Eind 2006 werd op basis van een Moderniseringsplan vastgelegd dat elke club idealiter ministens eenmaal per seizoen een wedstrijdcontrole zou moeten ondergaan en minstens eenmaal per twee seizoenen een infrastructuurcontrole. Dit ritme kan verhoogd of verlaagd worden op basis van een risicoanalyse of op basis van vragen van andere partners (burgemeester, politie, club zelf, enz.).

N-VA-Kamerlid Ben Weyts uit Beersel vroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Turtelboom een overzicht van het geleverde werk op en analyseerde de cijfers.

Altijd prijs Uit de analyse van Weyts blijkt dat er over een periode van 4 jaar (2006-2009) 130 wedstrijdcontroles en 75 infrastructuurcontroles werden uitgevoerd, inclusief enkele controles in derde klasse (4) en de controles in het kader van bekermatchen en interlands (6).

Dat de inspecties meer dan nodig zijn, blijkt uit het feit dat op 200 van de 205 controles overtredingen werden vastgesteld. Anders gezegd, in 98% van de gevallen worden de veiligheidsnormen met de voeten getreden.

Op basis van het onderzoek van de voetbalcel wordt een PV opgesteld dat naar de club wordt gestuurd. De club moet vervolgens maatregelen treffen. Indien dit na 6 maanden nog niet is gebeurd, kan de voetbalcel, naar gelang het geval, uitstel verlenen of een (zware) boete opleggen. De sancties bedragen 500 tot 250.000 euro.

"De cijfers bewijzen dat veiligheid in de voetbalstadions een permanente zorg moet blijven. Maar we hebben al een hele weg afgelegd in de goede richting" zegt Weyts, zelf voetbalsupporter. "Het aantal controles is gevoelig gestegen. Vergeleken met 2006 is het aantal controles in 2009 bijna verdubbeld. 2008 en 2009 waren met respectievelijk 64 en 63 controles topjaren. Door die inhaaloperatie haalt men bijna de doelstelling voor elke club van minstens één wedstrijdcontrole per seizoen en één infrastructuurcontrole per twee seizoenen" zegt Weyts.

De topclubs blijven eerder buiten schot, mogelijks door de voorafgaande risicoanalyses. Anderlecht werd aan geen enkele formele infrastructuurcontrole onderworpen maar onderging wel vier wedstrijdcontroles. Club Brugge en Standaard Luik kregen op vier jaar tijd daarentegen maar 1 wedstrijdcontrole over de vloer.

Antwerpen boven Wat betreft de wedstrijdcontroles bleken de afgelopen vier jaar vooral de Antwerpse clubs het mikpunt van de voetbalcel. KV Mechelen (7), Lierse SK (5), GBA (5) en Antwerp FC (5) kregen immers het vaakst een inspectieteam over de vloer, samen met KV Kortrijk (5) en Zulte-Waregem (5). Bij de infrastructuurcontroles voeren OHL (5) en Lokeren (5) de lijst aan, voor Cercle Brugge (4) en Roeselare (4).

Vrije vogels Een aantal clubs ontsprongen de dans; in vier jaar tijd kregen ze geen enkele inspectie. Het gaat dan evenwel steeds om clubs die niet de volle vier jaar in eerste of tweede klasse vertoefden, zoals Verbroedering Geel.

Toch worden sommige clubs manifest minder gecontroleerd. De tweedeklassers Hamme (1 inspectie) en Eupen (2) zijn zulke voorbeelden. Beide clubs vertoefden nochtans vier jaar in tweede klasse. Dit geldt ook voor FC Brussels (3), met verschillende seizoenen in 1ste en 2de klasse. Opvallend is ook dat Moeskroen, eersteklasser tot eind dit seizoen en vervolgens gefailleerd, met maar één wedstrijdcontrole en twee infrastructuurcontroles zeer goed weg kwam.

Regionale verdeling [Methodologie overzichtstabel: de eerste kolom is het aantal clubs uit de lijst van Turtelboom minus de derdeklassers. Tabel 2 klasse houdt rekening met 2 clubs die niet in de lijst van Turtelboom voorkomen, namelijk Verbroedering Geel en Racing Waregem. ]

Verhoudingsgewijs wordt er meer gecontroleerd in Vlaanderen dan in de andere gewesten.

Alles afgewogen kunnen we stellen dat de Vlaamse clubs 72% van de controles ondergingen terwijl ze de afgelopen vier jaar maar 64 % vertegenwoordigden van het aantal clubs in eerste en tweede klasse. De Brusselse clubs worden minder dan gemiddeld gecontroleerd (7% van de clubs tov 5% van de controles), net zoals de Waalse (29% van de clubs en maar 23% van de controles).

Administratieve procedures na overtredingen Tabel 6 opstart procedure na vaststelling overtreding

Tijdens 200 controles werden overtredingen vastgesteld. Dat maakt, op een totaal van 205 controles, dat 98% van de controles leiden tot de vaststelling van overtredingen. Bijlage: application/vnd.ms-excel icon voetbalcel controles bijlage.xls

Auteur(s): Ben Weyts, Kamerlid Contactinfo:

Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder N-VA Tel: 02 219 49 30 Fax: 02 217 35 10