Nieuw-Vlaamse Alliantie



Dringend nood aan een cultuur van verantwoordelijkheid

klok 18 mei 2010

Sommige partijen proberen angstvallig om het thema van deze verkiezingen te verschuiven van het communautaire naar het sociaaleconomische domein. De N-VA is er echter van overtuigd dat een fatsoenlijk arbeidsmarktbeleid en een grondige hervorming van onze sociale zekerheid niet meer mogelijk is op federaal niveau. Vlamingen en Franstaligen hebben immers totaal verschillende visies op hoe dat beleid er moet uit zien. Waarom anders is er de voorbije jaren niets gebeurd? Waarom is elke hervorming mislukt of tegengehouden? De N-VA kiest dan ook duidelijk voor een confederale aanpak. Alleen door de sociale zekerheid over te hevelen naar de deelstaten, kunnen we een echte solidariteit organiseren. Op een transparante manier (horizontaal, van deelstaat tot deelstaat) en op een rechtvaardige manier: geen hangmat, maar een vangnet en liefst zelfs een trampoline.

Het inhoudelijke debat is opvallend povertjes. Sommigen beloven de pensioenen met 200 euro op te trekken, er zijn er zelfs die de mensen willen wijs maken dat we meer dan 1 miljard euro extra kunnen uittrekken voor armoedebestrijding. Waar dat geld vandaan moet komen? Niet duidelijk. Andere partijen stelden de voorbije weken en maanden wel bepaalde hervormingen voor, maar die staan in schril contrast met het beleid dat ze de voorbije jaren gevoerd hebben. De N-VA vindt dat het hoog tijd is voor een grondige verandering en wil dat nu ook inhoudelijk concreet invullen.

Arbeidsmarkt en sociale zekerheid Waarom zijn deze domeinen zo cruciaal voor de N-VA? Kijk naar wie er de voorbije jaren bevoegd was ... Joëlle Milquet, Michel Daerden en Laurette Onkelinx. In het beste geval was het een complete stilstand, in het slechtste geval regelrecht anti-Vlaams beleid. Hier moet een einde aan komen. Dit moet veranderen. In die verandering moet voor de N-VA de introductie van een cultuur van verantwoordelijkheid centraal staan, met een sterk arbeidsethos. We kunnen maar een sterke sociale zekerheid aanbieden als iedereen daar zo veel mogelijk toe bijdraagt. We moeten de taart eerst vergroten en dat kan enkel als het systeem voldoende activerend werkt en voldoende als rechtvaardig gepercipieerd wordt. Elk individu moet zijn verantwoordelijkheid nemen, ieder in de mate waarin hij/zij daartoe in staat is. In een gemeenschap van solidaire burgers mogen er geen foefelaars getolereerd worden. Iedereen die verantwoordelijkheid KAN nemen, MOET die ook nemen. Dat is een cultuur van verantwoordelijkheid.

Wie zijn de winnaars en verliezers van onze voorstellen?
* Mensen die werken en tot het systeem bijdragen zullen daar meer dan vandaag voor beloond worden.
* Mensen die bereid zijn om te werken maar het in crisisperiodes moeilijker hebben, zullen meer dan vandaag geholpen worden door de overheid en ondersteund worden in hun zoektocht naar een job.
* Als op die manier de taart veel groter gemaakt wordt, kunnen we de echte zwakkeren veel beter dan vandaag helpen.
* Mensen die in staat zijn om te werken maar daar niet toe bereid zijn en die zich wentelen in de hangmat van onze sociale zekerheid, die zullen het voortaan met minder moeten stellen.

Meer info: link: Lees hier het volledige dossier 'Arbeidsmarktbeleid en Sociale Zekerheid'

Auteur(s): Bart De Wever, Partijvoorzitter, Vlaams parlementslid Contactinfo:

Jeroen Overmeer, woordvoerder Tel: 02 219 49 30 Fax: 02 217 35 10