Inspectie voor de Gezondheidszorg

Gezondheidszorg

Beeld van activiteiten en resultaten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg

Nieuwsbericht | 20-05-2010

Met de titel `Jaarbeeld 2009' heeft de IGZ deze week haar jaarverslag over 2009 uitgebracht. In dit verslag geeft de IGZ weer welke activiteiten zij heeft ondernomen om haar vier hoofddoelen te bereiken: kwaliteit van zorg bevorderen, preventie effectiever maken, transparantie van geleverde zorg vergroten en meer aandacht besteden aan kwetsbare groepen. De IGZ wil ervoor zorgen dat patiënten en cliënten zich met steeds meer gerechtvaardigd vertrouwen kunnen wenden tot zorgaanbieders die primair verantwoordelijk zijn voor verantwoorde zorg.

Op het gebied van kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid heeft de IGZ in 2009 flinke stappen gezet. Door onderzoek en de publicatie Staat van de Gezondheidszorg zijn Raden van bestuur van zorginstellingen zich nadrukkelijker bewust geworden van hun endverantwoordelijkheid voor de kwaliteit van zorg die hun instellingen leveren. Ook heeft de inspectie haar manier van handhaven verder ontwikkeld.

Belangrijke activiteiten waren ondermeer het instellen van extra toezicht bij een aantal instellingen binnen de curatieve zorg en de verpleging en chronische zorg. De inspectie heeft gekeken of instellingen met bijvoorbeeld financiële problemen de kwaliteit van zorg overeind wisten te houden. Ook heeft de inspectie een aantal zorginstellingen onder verscherpt toezicht gesteld. In die gevallen was er sprake van ernstige problemen.

Bij verschillende instellingen zijn er bovendien maatregelen genomen omdat de patiëntveiligheid, de kwaliteit van zorg of de kwaliteit van medische producten niet in orde waren. Zo heeft de inspectie enkele privéklinieken tot een operatiestop gedwongen en een privékliniek gesloten. Verder heeft de inspectie een aantal tandartspraktijken tijdelijk laten sluiten op basis van de kwaliteitswet.

Kwaliteit nieuwe toetreders
In 2009 heeft de inspectie een onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit die nieuwe toetreders in de thuiszorgmarkt leveren. Die kwaliteit is verontrustend, was de conclusie. De inspectie adviseerde vervolgens aan het ministerie van VWS om kwaliteitseisen te stellen aan nieuwe toetreders, te zorgen voor een registratieplicht , nog eens goed te kijken naar het huidige PGB-systeem en om transparantie te eisen van nieuwe aanbieders via een jaarlijkse openbare verantwoording.

Ook in de gehandicaptenzorg en ouderenzorg zijn nieuwe toetreders actief. In de gehandicaptenzorg wordt bijvoorbeeld via PGB ingekochte zorg verleend in zorgboerderijen. In 2009 heeft de inspectie naar aanleiding van meldingen een aantal zorgboerderijen getoetst. Bij twee zorgboerderijen bleek de zorg niet op orde te zijn. De IGZ wil dan ook dat er voor dit soort aanbieders kwaliteitseisen komen.

Onderzoeken kwaliteit
Ander onderwerp waar de inspectie aandacht aan heeft gegeven, is de invoering van VeiligheidsManagementSystemen in ziekenhuizen. Het invoeren van dit systeem blijkt te langzaam op gang te komen. Ook deed de inspectie onderzoek naar `sleutelgatschirurgie', chirurgie waarbij professionals gebruik maken van technische hulpmiddelen zoals robots of waarbij ze opereren via minimale incisies. Het operatief proces is verder onderzocht, de telefonische bereikbaarheid van huisartsen, de aanwezigheid van continuïteitsplannen in zorginstellingen in geval van bedreigingen zoals de grieppandemie.

Verder verrichtte de IGZ reguliere inspecties bij geneesmiddelenfabrikanten over de hele wereld in samenwerking met een internationaal netwerk. Ook deed de inspectie onderzoek naar de kwaliteit van grootbereidende apotheken en onderzocht de inspectie meldingen over defecten of problemen met medische hulpmiddelen of apparatuur. Tot slot vond onderzoek plaats naar de veiligheid van het gebruik van infuuspompen in de thuissituatie.

Preventie
In 2009 keek de inspectie naar de effectiviteit van het systeem dat de gemeenten inzetten om mensen te stimuleren gezonder te leven. Dit jaar volgen de resultaten en krijgt het project een vervolg. Samen met de Inspectie Jeugdzorg heeft de IGZ aandacht besteed aan de signalering van kindermishandeling door partijen die werkzaam zijn in de jeugdgezondheidszorg, de huisartsenposten, de EHBO's van ziekenhuizen en de volwassen psychiatrie in de geestelijke gezondheidszorg. We zien hier een steeds grotere bewustwording van de zorgpartijen in het herkennen en signaleren van kindermishandeling.

In het domein geneesmiddelen en medische technologie vonden voortdurend preventieve acties plaats. Zo heeft de inspectie een aantal keren voorkomen dat geneesmiddelen van onvoldoende kwaliteit in de Nederland werden verspreid. Ook gaf de inspectie een waarschuwing voor vervalste injectienaaldjes en liet zij geneesmiddelen van een fabrikant uit India uit de apotheken halen.

Kwetsbare groepen
Aan verschillende kwetsbare groepen heeft de inspectie in 2009 aandacht besteed. Zo werkte de inspectie in 2009 met de campagne `Zorg voor vrijheid' aan het stimuleren van zorgverleners om meer gebruik te maken van andere maatregelen dan onrustbanden. Ook vond afgelopen jaar een congres plaats over dit onderwerp. De inspectie ziet een duidelijk effect. In 2009 werkten al 52 zorginstellingen fixatievrij.

In 2009 vond ook intensief toezicht plaats op het separeerbeleid in de geestelijke gezondheidszorg. Uit onderzoek bleek dat het aantal separatiegevallen met tien procent per jaar kan worden teruggebracht. Verder besteedde de inspectie aandacht aan zorg voor schizofrene cliënten, zorg voor groepen met geringe sociale redzaamheid, het gezondheidsbeleid in achterstandswijken en de voorwaarden waaronder mensen met gerechtvaardig vertrouwen kunnen deelnemen aan klinisch wetenschappelijk onderzoek in Nederland.

Meer informatie


* Jaarbeeld 200920-05-2010 | PDF-document, 8262 kB

Zie het origineel