Gemeente Sittard-Geleen


Loting zondagopenstelling supermarkten Sittard-Geleen

Persbericht | Sittard-Geleen, 19 mei 2010 - De C1000 en de Lidl in Sittard, de twwee C1000-supermarkten in Geleen en de C1000 in Born krijgen ontheffing om vanaf 6 september op zondag open te zijn. Deze ontheffing geldt een jaar.

De vijf supermarkten zijn via het lot aangewezen. Notaris Moers heeft afgelopen week de trekking verricht in het Ondernemershuis Westelijke Mijnstreek in Sittard.

In Sittard-Geleen mogen conform de wettelijke bepalingen (Winkeltijdenwet en Verordening Winkeltijden Sittard-Geleen) zes supermarkten (1 per 15.000 inwoners) gebruik maken van de avondopenstelling op zondag. Avondwinkel Tofik in Geleen heeft een vaste ontheffing.

De overige supermarkten in de gemeente die een aanvraag hebben ingediend, zijn per stadsdeel ingedeeld. Zowel in Sittard als in Geleen waren twee ontheffingen beschikbaar, in stadsdeel Born was er één. ,,Er zijn geen argumenten om de ene supermarkt wel, en de andere geen ontheffing te geven,' zegt wethouder Pieter Meekels (economie). ,,De enige beperking is het aantal ontheffingen dat we wettelijk gezien mogen verlenen. Vandaar dat we voor loting hebben gekozen. Supermarkten die al een ontheffing gehad hebben, doen niet mee aan de loting, totdat iedereen aan de beurt is geweest.' De supermarkten zijn het eens met de gehanteerde systematiek.

De ontheffing wordt weer ingetrokken als de winkel twee opeenvolgende zondagen niet open is. ,,Want we willen voorkomen dat de ontheffing niet gebruikt wordt, maar concurrenten daardoor ook niet open kunnen gaan', aldus Meekels.

Sittard-Geleen telt in totaal 26 supermarkten. Vijf van hen hebben nu al een ontheffing, negen andere gaven aan niet mee te willen loten. Daardoor zaten in de loting 6 supermarkten voor Sittard, 5 voor Geleen incl. Munstergeleen en 1 voor Born.