Gemeente Amsterdam, stadsdeel Oost


weesfietsen

---

Amsterdam voert strijd tegen weesfietsen

20 mei 2010
Fietsenrekken in heel Nederland, maar zeker ook in Amsterdam, staan vol ongebruikte fietsen en fietswrakken. De stadsdelen gaan deze fietsen verwijderen om tegemoet te komen aan de klachten van de actieve fietser die geen stallingsplek kan vinden.

Amsterdammers fietsen steeds meer. Logisch, want het is het snelste vervoermiddel in onze compacte stad. Maar juist die compactheid levert ook problemen op, want waar laten we al die fietsen als ze stilstaan? En vooral, wat doen we aan al die fietsen die wel kostbare stallingsruimte innemen, maar die niet meer worden gebruikt? Het is onmogelijk oneindig fietsenrekken bij te plaatsen vanwege ruimtegebrek op straat en de ervaring leert dat nieuwe rekken ook snel vol staan. Helaas lang niet altijd met fietsen waarop regelmatig wordt gefietst.

Deze achtergelaten fietsen, ook wel `weesfietsen' genoemd veranderen na verloop van tijd vanzelf in een wrak. Sinds 2009 wordt in Amsterdam onderscheid gemaakt tussen achtergelaten fietsen en fietswrakken. Wrakken mogen zonder toestemming van de eigenaar verwijderd en vernietigd worden. Achtergelaten fietsen worden na een waarschuwing weggehaald. Zo is er meer stallingsruimte voor de fietser en blijft Amsterdam dé fietsstad.

Oproep aan de Amsterdammer

In juni gaan alle stadsdelen op hetzelfde moment actie voeren om de achtergelaten fietsen op te ruimen. Hierbij wordt duidelijk gemaakt dat de Amsterdammer ook zelf verantwoordelijk is voor het bruikbaar houden van de fietsvoorzieningen. De gemeente roept dan ook op: `Bied je eigen niet gebruikte fiets aan bij de reiniging van jouw stadsdeel of breng je fiets naar de fietsenmaker. Maar laat achtergelaten fietsen niet zomaar op straat of in de rekken staan'.

Stickeracties

Een huidig gebruikt middel tegen dichtslibbende rekken zijn stickeracties. In stationsgebieden is het bijvoorbeeld niet toegestaan lang aaneengesloten te parkeren. Door stickers op fietsen te plakken worden de eigenaren gewaarschuwd dat ze een paar weken de tijd hebben om hun fiets weg te halen. Zitten na die termijn de stickers nog op de fietsen, dan worden deze naar het Fietsdepot (voorheen AFAC) gebracht.

Fietsdepot

Alle fietsen die van straat zijn verwijderd worden door de stadsdelen naar het Fietsdepot gebracht. Daar kan de eigenaar terecht om zijn fiets op te halen mits hij zijn legitimatiebewijs en fietssleutel laat zien en EUR10 administratiegeld betaalt. Alle fietsen die bij het Fietsdepot worden binnengebracht worden gecontroleerd op diefstal en daarna geregistreerd. Overigens geldt dit niet voor achtergelaten fietsen, deze worden na twee weken vernietigd.

Voor meer informatie kunt u kijken op: www.amsterdam.nl/fiets.
---