Gemeente Leeuwarden

Energiezuinige LED verlichting voor Heliconweg

Bron: Gemeente Leeuwarden (19-05-2010)

De Heliconweg in Leeuwarden krijgt nieuwe energiezuinige straatverlichting. Eind deze zomer worden de dimbare LED lampen in 150 lichtmasten geplaatst.

Huisadviseur voor openbare verlichting hebben onderzocht wat de technische en financieel economische mogelijkheden van energiezuinige straatverlichting is. In oktober 2009 is er aan de Heliconweg een verlichtingsproef gehouden. Weggebruikers en omwonenden konden via internet hun mening geven over de verschillende soorten verlichting. Een grote meerderheid koos de verlichting die nu geplaatst wordt.

De nieuwe LED lampen zorgen voor een energiebesparing van 30% (ten opzichte van een nieuwe installatie met conventionele techniek). De investeringskosten zijn hoger, maar dit geld wordt terugverdiend door de energiebesparing en de onderhoudskosten. Een LED lamp hoeft maar één keer in de 15 jaar te worden verwisseld. Een conventionele lamp eens in de drie jaar.

De strenge en lange winter zorgde voor een vertraging in de werkzaamheden. Deze vertraging is door hard werken in de afgelopen weken (én weekenden) grotendeels ingehaald. De verwachting is dat eind 2010 alles wordt afgerond.