Gemeente Leeuwarden

Baggerwerkzaamheden Westeinde worden voortgezet.

Bron: Gemeente Leeuwarden (19-05-2010)

De gemeente Leeuwarden heeft op 5 mei jl., naar aanleiding van klachten uit de buurt, de bagger- en groenwerkzaamheden in de wijk Westeinde direct stopgezet.

Er is inmiddels onderzocht of de werkzaamheden zorgvuldig, volgens de regels van de Flora- en faunawet, zijn uitgevoerd. Dat is wel het geval. De baggerwerkzaamheden zijn noodzakelijk en worden 19 mei hervat. De groenwerkzaamheden zijn minder urgent en worden in het najaar uitgevoerd.

Achtergrond
In delen van de watergangen is sprake van de aanwezigheid van een dikke slib(bagger)laag. Deze sliblaag veroorzaakt veel stankoverlast (met name op warme dagen) en is negatief voor de leefomgeving van de aanwezige vissen en leidt daarmee tot (extra) vissterfte. Met het verwijderen van het slib is in november 2009 gestart. Vanwege de vorst zijn de werkzaamheden half december gestaakt. Voordat dat werkzaamheden weer konden beginnen heeft gemeente Leeuwarden een extern bureau onderzoek laten doen naar de effecten van de werkzaamheden op de flora en fauna, vanwege het broedseizoen. Het rapport gaf aan hoe - ondanks de broedperiode - gewerkt kan worden met bescherming/in achtneming van de aanwezige flora en fauna.

Aangezien zowel de gemeente, de omwonenden en de flora/fauna (vissen) baat hebben bij het zo spoedig mogelijk verwijderen van de sliblaag, is dan ook besloten de werkzaamheden onder de gegeven voorwaarden en zorgvuldigheid voort te zetten, om daarmee de genoemde negatieve effecten voor de zomerperiode te voorkomen. Aanwezige nesten worden gemarkeerd, om verstoring zoveel mogelijk te voorkomen.