Kan dat, een nieuwere auto zonder motorrijtuigenbelasting?

20/05/2010 13:15

Milieu Centraal

Utrecht, 20 mei 2010 - Slechts 23% van de automobilisten weet precies wat de regeling inhoudt voor een zuinige auto die is vrijgesteld van de motorrijtuigenbelasting. Maar, 27% van hen heeft nog nooit van de regeling gehoord. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau GfK in opdracht van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Auto's die heel weinig CO2 uitstoten en dus heel zuinig zijn, krijgen sinds 1 januari een vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting. Het milieu en de huishoudportemonnee zijn er bij gebaat als mensen vaker voor een zuinige auto kiezen.

De regeling voor vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting is vooral onbekend bij mensen tot 35 jaar. Van hen heeft 37% nog nooit van deze regeling gehoord (tegen gemiddeld 27% in alle leeftijdsgroepen). Vaak zijn het kleine auto's (miniklasse) met een hele lage CO2 uitstoot die onder de vrijstelling vallen. Maar onder deze regeling vallen tegenwoordig ook een aantal hybride auto's uit de middenklasse en een aantal dieselauto's van de kleine middenklasse.

Huishoudens zijn meestal voordeliger uit als ze voor een auto kiezen die voor de vrijstelling in aanmerking komt. Niet alleen vanwege de vrijstelling, maar ook vanwege het lage brandstofgebruik. Minder CO2 uitstoten met een zuinige auto biedt bovendien een groot milieuvoordeel.

Naast de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting is de BPM (aankoopbelasting) verlaagd op auto's met een A of B label. Auto's met dit label zijn binnen hun grootteklasse het zuinigste. Slechts 20% van de automobilisten weet precies wat het verlagen van de BPM inhoudt, maar ruim 30% heeft er nog nooit van gehoord. Ook hier blijken mensen tot 35 jaar het slechtste op de hoogte te zijn: 42% zegt deze regeling niets.

Uit het onderzoek blijkt dat niet meer dan één op de vier Nederlanders goed op de hoogte is van alle stimuleringsregelingen voor zuinige auto's.

Als alle auto's minstens energielabel B zouden hebben, scheelt dat 2,8 miljard kilogram CO2 per jaar. Vervangen we het onzuinige wagenpark door nieuwe auto's met energielabel A, dan daalt de CO2-uitstoot zelfs met 4,85 miljard kilogram per jaar. Dit is 1,4 tot 2,4 procent van de Nederlandse CO2 uitstoot per jaar.





http://www.milieucentraal.nl