Watersportverbond - KNWV

Opvallend einde ISAF WJK selectie

donderdag 20 mei 2010

De selectie voor het ISAF Jeugd Wereldkampioenschap 2010 te Istanbul is afgelopen weekend tijdens de Dutch Youth Regatta tot een opvallend einde gekomen.

Â

Na 2 dagen met minder stabiele wind werd er op de afsluitende
selectiedag, zaterdag 15 mei, onder prachtige omstandigheden gestreden om de enkele startbewijzen per discipline. In de meeste disciplines was de strijd heftig en spannend. Bij de 420-jongens werd het zelfs een ware thriller.

Duidelijkheid
Op het water waren zowel de meisjes- als jongensteams in de 420 aan elkaar gewaagd. Bij de meiden was het in de voorgaande dagen stuivertje wisselen. Het team Janmaat/Keijzer bleef tot aan het eind aanspraak maken op uitzending, maar uiteindelijk bleken Charlotte Stumpel en Shannen Marck sterker. Ze onderstreepten dat door in de laatste race een grote voorsprong te pakken op alle jongens en meisjes in het 420-veld en daarmee duidelijkheid te verschaffen in de selectiestand.

Klik op foto voor groot formaat
Verre van zeker

Bij de jongens bleek dit verre van zeker. Tot in de laatste meters streden de teams Goedhart/Van Stekelenborg en Deckers/Bos om de winst in de selectie. Uiteindelijk waren de teams zo aan elkaar gewaagd dat op de finish van de laatste race het puntenverschil tot nul leek teruggebracht. Een gelijke stand na 11 gevaren races betekende dat het totaal aantal gevaren eerste plaatsen doorslag moest geven in de bepaling van de winnaar. Hierin bleek het team van Goedhart/Van Stekelenborg de beste papieren te hebben en zij werden dan ook in de avond op het grote podium in Workum gehuldigd.

Foto: Stumpel / Marck + Janmaat/ Keijzer in gevecht (Meta Pijlman)

Wijziging

Tot schrik van alle betrokkenen werd er later die avond nog een achtergebleven 'scoring request' van een Belgisch 420-team verwerkt, die ten tijde van de bekendmaking geen invloed op de eindstand had. De Belgen kregen uiteindelijk in race 5 (vrijdag), en niet in race 8 wat op het notice board stond vermeld, een terechte 7e plaats toegewezen. Die late wijziging (verlaat door de onduidelijkheid over het race nummer) in race 5 beïnvloedde de selectiestand zodanig dat niet het team Goedhart/Van Stekelenborg op het podium had moeten staan, maar Max Deckers en Duko Bos. Zij worden dan nu ook naar het ISAF WJK
uitgezonden.

Â
Betreuren

De organisatie en het Watersportverbond betreuren het incident. Uiteindelijk zijn alle procedures en regels goed toegepast maar is het zeer vervelend dat pas zo laat de definitieve eindstand opgemaakt kon worden en daarmee in eerste instantie verkeerde winnaar werd
aangewezen. De teams waren zo aan elkaar gewaagd dat een normaal zoân kleine correctie nu grote invloed heeft gekregen. Uiteindelijk een compliment voor het niveau binnen de 420 klasse. Uit deze strijd zal een zeer sterke afvaardiging, in de vorm van Max Deckers en Duko Bos, naar Istanbul afreizen.

ISAF WJK-team
In alle andere disciplines was het verschil in de eindstand een stuk duidelijker. Wat niet wil zeggen dat de zeilers/surfers die uitgezonden worden het makkelijk hadden. Zowel bij de jongens en meisje in de Laser Radial klasse bleven de zeilers dichtbij elkaar. Kersvers bronzen medaille winnaar in de Laser 4.7, Jolbert van Dijk, kon pas op de laatste dag voorbij Talentploeg lid Hidde van der Molen komen. Michelle Broekhuizen voelde continu de hete adem van teamgenoot en MGB
Talentploeg lid, Charlotte van Asselt. Alleen Kiran Badloe (surfen) en Vincent Otten/ Bas Buchholtz (29-er) leken het makkelijker te hebben. Al voelden Vincent en Bas wel de wederopstanding van het team Duetz, dat zich na 2 dagen knap herstelde en nog een stuk dichterbij kwam in de einduitslag.

Uiteindelijke winnaars ISAF WJK selectie:
Eenmansboot meisjes (Laser Radial): Michelle Broekhuizen
Eenmansboot jongens (Laser Radial): Jolbert van Dijk
Tweemansboot meisjes (420): Charlotte Stumpel / Shannen Marck
Tweemansboot jongens (420): Max Deckers / Duko Bos
High Perfomance Dinghy (29-er): Vincent Otten / Bas Buchholtz
Windsurfen jongens (RS:X 8,5): Kiran Badloe

ISAF WJK

De komende tijd zullen alle disciplines binnen hun eigen
trainingsgroepen verder voorbereiden op het komende evenement. Het team zal 7 juli afreizen naar Istanbul waar zondag 11 juli het echte evenement van start zal gaan.
Meer informatie over het evenement is te vinden via de pagina's van het Watersportverbond Talentplan of www.isafyouthworlds.com

Â