Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ministerie van VROM

Ei van Columbus voor geluidsimulator Sensibel

19-05-2010

Minister Tineke Huizinga van VROM reikte vandaag het Ei van Columbus uit aan Royal Haskoning, voor het ontwerp van de geluidsimulator Sensibel. Het Ei wordt uitgereikt aan een ondernemer of organisatie als beloning voor hun inspanningen op het gebied van innovatie en duurzaamheid. De jury oordeelde dat de geluidsimulator van Royal Haskoning een slimme, praktische oplossing is die een grote rol kan spelen in de discussie over geluid(overlast) tussen burgers, bedrijven en overheden. Tot nu toe was die discussie altijd gebaseerd op metingen, modellen en geluidscontouren. Nu kan iedereen zelf oordelen op basis van geluid.

Volgens minister Huizinga zijn duurzame innovaties broodnodig. "Maar we laten die innovaties nog veel te veel door het afvoerputje wegstromen. We moeten een dam opwerpen tegen het weglekken van kennis en kunde en onze innovatiekracht beter benutten. We moeten innovatieregelingen integreren, als overheid een lange termijn perspectief bieden, de focus meer richten op kapitaalmarktinstrumenten en meer bekendheid geven aan borgstellingen en kredieten. En ik denk dat Nederland zich nóg meer zal moeten richten op onze traditioneel sterke punten, zoals bloemen en voedsel, water, de creatieve industrie en duurzame energie. Zo kunnen we er voor zorgen dat we onze economie vernieuwen, vergroenen en versterken."

De Sensibel was één van de 339 inzendingen die meedongen naar de prijs. De tweejaarlijkse overheidsprijs is uitgeschreven door de ministeries van VROM, Buitenlandse zaken, Economische zaken, LNV en OCW.