Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 20 mei 2010

Alkmaar blijft bij sluiting van 92 prostitutieramen Achterdam

De burgemeester van Alkmaar blijft voornemens 92 prostitutieramen aan de Achterdam in Alkmaar te sluiten. Hij heeft een voorgenomen besluit van 18 mei jl. hierover gisteren bekend gemaakt aan exploitant VOF Maatschap Nool c.s.

Het voorgenomen besluit vloeit voort uit de uitspraak afgelopen najaar van rechtbank Alkmaar in het kader van de BIBOB-procedure rond een vergunningaanvraag voor het exploiteren van een seksinrichting door prostitutiebedrijf VOF Maatschap Nool c.s.

Op 27 oktober 2008 besloot Bruinooge in het kader van deze procedure tot sluiting van 92 prostitutieramen aan de Achterdam, door de vergunning te weigeren voor de exploitatie van de ramen. De vergunning werd geweigerd, omdat het gevaar bestaat dat deze wordt gebruikt voor oneigenlijke doeleinden i.c. ondermeer het witwassen van uit criminele activiteiten verkregen geld. De Wet BIBOB ziet hierop toe.

Op 12 november 2009 heeft de rechtbank Alkmaar een uitspraak gedaan in het beroep van de exploitant tegen deze weigering. De rechtbank verklaarde het beroep gegrond. De burgemeester heeft tegen deze uitspraak hoger beroep ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. De uitspraak van de rechter bepaalde verder dat er een nieuwe beslissing op bezwaar moet worden genomen, gebaseerd op recente informatie uit de beschikbare dossiers.

Hierop is nieuw advies gevraagd aan het Landelijk Bureau BIBOB. Mede gebaseerd op dit advies is de burgemeester voornemens een nieuwe beslissing te nemen, die inhoudt dat de vergunning wordt geweigerd. Het advies en de daarop gebaseerde beslissing worden naar verwachting meegewogen in de beoordeling door de Raad van State.

De belanghebbenden zijn gisteren van het voorgenomen besluit in kennis gesteld. Zij kunnen hierop een zienswijze indienen, waarover op 5 juli a.s. hoorzitting plaatsvindt.