Openbaar Ministerie

Schietende agenten disciplinair bestraft

20 mei 2010 - Arrondissementsparket Assen

Twee agenten van Politie Drenthe die hun dienstwapen onrechtmatig hebben gebruikt bij een aanhouding van een voorvluchtig persoon, worden niet strafrechtelijk vervolgd. Zij zijn door de Korpschef van Politie Drenthe disciplinair bestraft. Het Openbaar Ministerie vindt dat voldoende reactie en ziet geen aanleiding nadere stappen te ondernemen.

Voorgeschiedenis schietincident

In de nacht van 12 juli 2009 (Gieterveen) werd een auto door twee agenten aangehouden voor controle. De bestuurder viel op door zijn opmerkelijke rijgedrag en een defect remlicht. In de auto zaten twee personen. Na enkele controles, waaronder een ademanalyse, werd de bestuurder aangehouden. Hij ging er echter vandoor. De agenten zetten een achtervolging in. Rond die tijd werd duidelijk dat de betrokken auto gestolen was. Na een wilde achtervolging stopte de auto en de twee inzittenden vluchtten te voet. De agenten zetten eveneens te voet de achtervolging in. Eén van de mannen bleef rennen, ondanks dat hem werd toegeroepen dat hij was aangehouden. Vervolgens zijn door de agenten in totaal vijf schoten gelost. Drie daarvan waren waarschuwingsschoten. De twee andere schoten waren gericht op de benen van de wegrennende persoon. De voortvluchtige mannen zijn ontkomen. Achteraf bleek dat een passerende auto geraakt was door een politiekogel. De inzittenden van die auto bleken ongedeerd. De geleden schade aan de auto is inmiddels vergoed.

Onderzoek ingesteld

Direct na het schietincident is door het Bureau Inlichtingen en Veiligheid van Politie Drenthe een onderzoek ingesteld. Het OM heeft de agenten aangemerkt als verdachte van poging tot zware mishandeling. De uitkomsten van dit onderzoek zijn door het OM voorgelegd aan de landelijke Adviescommissie Politieel Vuurwapengebruik*.

De conclusie is dat de agenten in strijd hebben gehandeld met artikel 7 van de Ambtsinstructie voor de politie. Uit dit artikel volgt - voor zover hier van belang - dat als er geen sprake is van een zeer ernstig strafbaar feit, alleen geschoten mag worden als gebleken zou zijn dat de aan te houden verdachte een vuurwapen bij zich had gehad. Dat was niet het geval.

Wel waren de politieagenten rechtmatig bezig de verdachten aan te houden en was ook de achtervolging rechtmatig. Ook is van belang dat er schadevergoeding is betaald aan de inzittenden van de auto.

Vervolg

Gelet op de omstandigheden van de zaak en de conclusies van de onderzoeken, heeft de Hoofdofficier van justitie het dossier overgedragen aan de Korpschef met daarbij het advies aan de agenten een disciplinaire maatregel op te leggen. Daarnaast is een aantal adviezen gegeven die zien op de algemene gang van zaken omtrent schietincidenten als deze.

De Korpschef heeft laten weten alle adviezen van het OM in deze kwestie over te nemen. Tegen de twee agenten zijn op 20 mei 2010 disciplinaire maatregelen getroffen. Gelet hierop is het OM van oordeel dat er voldoende reactie is geweest op dit schietincident. Er zal dan ook geen verdere strafrechtelijke vervolging ingesteld worden.


* De Adviescommissie politieel vuurwapengebruik adviseert over de afdoening van onderzoeken naar politieel vuurwapengebruik waarbij daadwerkelijk geschoten is en waarnaar door de Rijksrecherche onderzoek is verricht. Deze advisering is verplicht. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om andere schietincidenten facultatief voor te leggen aan de commissie, zoals in deze zaak heeft plaats gevonden. De commissie is ondergebracht bij het Arrondissementsparket Den Bosch.