Technologie Stichting STW

Technologiestichting STW en Danone Research stellen 3 miljoen voor voedingsonderzoek beschikbaar

donderdag 20 mei 2010

Technologiestichting STW en Danone Research stellen samen 3 miljoen euro beschikbaar voor een onderzoeksprogramma op het gebied van babyvoeding en medische voeding. Wetenschappers kunnen vanaf 20 mei voorstellen indienen.

Doel van de samenwerking tussen STW en Danone is om nieuwe concepten voor babyvoeding en medische voeding te ontwikkelen, die kunnen bijdragen aan het bestrijden van bijvoorbeeld allergieën, astma en obesitas, of de gevolgen van stress. De focus ligt hierbij op de relatie tussen voeding en metabolisme, immunologie en neurologie.

De STW Partnership Programmaâs, waar deze samenwerking een voorbeeld van is, zijn een initiatief van STW om effectieve samenwerking tussen de academische wereld en de industrie te bevorderen. Een programmacommissie met vertegenwoordigers van Danone en door STW aangezochte internationale wetenschappelijke experts adviseert het STW-bestuur over de selectie van de ontvangen voorstellen. De voorstellen worden bovendien beoordeeld door onafhankelijke reviewers.

âWe zijn trots op deze unieke samenwerking tussen industrie en wetenschapâ, zegt Eppo Bruins, directeur van STW. âDanone heeft een voortrekkersrol op het gebied van onderzoek naar gespecialiseerde voeding en is dan ook een ideale partner voor dit projectâ. STW hecht veel belang aan het stimuleren van Nederlands toponderzoek en de internationale uitstraling daarvan. Uitdagende samenwerkingsverbanden versterken de Nederlandse positie hierin nog verder. âHet Partnership Programma met Danone past daarom uitstekend in dit plaatjeâ, aldus Bruins.

Ook Hans Leijtens, directeur van Danone Research in Wageningen, is blij met de overeenkomst. âDanone is een bedrijf dat veel waarde hecht aan wetenschappelijk onderzoek en hier fors in investeert. Het onderzoeksklimaat in Nederland is gunstig, vanwege de hoge kwaliteit en expertise. Deze samenwerking is voor ons een bevestiging van een eerdere beslissing om belangrijke onderzoeksactiviteiten op gebied van babyvoeding en medische voeding in Nederland te concentreren.â

Over STW De missie van Technologiestichting STW is het realiseren van kennisoverdracht tussen technische wetenschappen en gebruikers. Daartoe brengt STW gebruikers en onderzoekers bijeen en financiert STW excellent technisch-wetenschappelijk onderzoek. Haar jaarbudget is circa 80 miljoen euro. In termen van octrooien voortkomend uit het onderzoek is STW een van de beste financieringsÂorganisaties in Europa. De samenwerking met Danone is het tweede STW-Partnership Programma. Eerder werd er al een overeenkomst gesloten met het bedrijf Hyflux op het gebied van membranen.

Over Danone Research Danone Research - Centre for Specialised Nutrition in Wageningen is onderdeel van Danone, één van de wereldleiders op het gebied van gezonde voeding. Haar missie is om de gezondheid van zoveel mogelijk mensen te bevorderen door middel van voeding. Naast babyvoeding en medische voeding (in Nederland op de markt onder de merknaam Nutricia), heeft Danone nog twee andere divisies, nl. verse zuivelproducten en water. In mei 2009 kondigde Danone aan dat zij haar R&D in Nederland gaat versterken en samenbrengen in een nieuw innovatiecentrum in Utrecht, met een geplande opening in 2012.

Einde persbericht
---