OPTA wijst handhavingsverzoek Consumentenbond af


* Publicatiedatum 20-05-2010

* Soort Besluiten

* Beslisdatum 31-03-2010

* Briefkenmerk OPTA/ACNB/2010/20735

Op 19 januari 2010 heeft de Consumentenbond OPTA verzocht om handhavend op te treden tegen Telfort in verband met het overtreden van artikel 7.2 van de Telecommunicatiewet (Tw).

Op grond van de Telecommunicatiewet is een aanbieder verplicht om consumenten het recht te bieden binnen vier weken kosteloos de overeenkomst op te zeggen, indien deze aanbieder de voorwaarden in het nadeel van de consument wijzigt.

De Consumentenbond vindt dat Telfort bij de overname van de abonnees van Compuserve deze abonnees niet volledig heeft geïnformeerd over de (tariefs)wijzigingen die het gevolg waren van deze overname en daarmee de informatieverplichting uit artikel 7.2 Tw heeft overtreden. De Consumentenbond verzoekt OPTA daarom om handhavend op te treden tegen Telfort.

Om vast te stellen of Telfort daadwerkelijk in strijd heeft gehandeld met artikel 7.2 Tw zou OPTA een onderzoek moeten instellen.

Voor zover er in dit geval al sprake was van een overtreding van artikel 7.2 Tw, heeft Telfort na bekend te zijn geworden met de inhoud van het handhavingsverzoek, de nadelige gevolgen van de overtreding alsnog ongedaan gemaakt. OPTA is dan ook van mening dat een herstelsanctie in dit geval niet noodzakelijk is. Wat overblijft is de mogelijkheid om een onderzoek in te stellen en eventueel over te gaan tot het opleggen van een bestuurlijke boete. OPTA doet over lopende onderzoeken, dan wel het voornemen om een onderzoek te starten, echter geen mededelingen aan derden.

OPTA heeft het handhavingsverzoek van de Consumentenbond daarom afgewezen. De Consumentenbond heeft inmiddels bezwaar gemaakt tegen de beslissing van OPTA.

Download publicatie (PDF Document - 85.7 KB)

Relevante publicaties

...

* Beoordelingskader art. 7.2 Telecommunicatiewet (beëindigingsrecht bij wijziging overeenkomst)

Zie het origineel