Gemeente Zoetermeer

Collegeakkoord ondertekend

Stadhuis Zoetermeer
De coalitie van de VVD, PvdA, D66, LHN en CDA heeft de hoofdlijnen van de komende vier jaar vastgelegd in het collegeprogramma Samen werken aan een toekomstgericht Zoetermeer. Een toekomstgericht Zoetermeer is een stad die we samen verder vorm geven. Bewoners, bedrijven en maatschappelijke instellingen worden betrokken bij de voorbereiding en het maken van keuzes, zonder de eigen verantwoordelijkheid van het gemeentebestuur uit het oog te verliezen.
Voorop staat dat Zoetermeer fors moet bezuinigen naar een bedrag dat oploopt naar structureel EUR 17,5 miljoen in 2017. Voor nieuw beleid reserveert het college een bedrag van jaarlijks EUR 1,9 miljoen.

Hierbij worden onder andere de volgende accenten gelegd:


* Investeringen en aandacht voor de sociale agenda in Zoetermeer;
* Aandacht voor economische ontwikkeling;
* Voortzetting van het beleid op het gebied van veiligheid om een veilig en leefbaar Zoetermeer te houden;

* Stimuleren van de jeugd om deel te nemen aan sport en cultuur door het invoeren van een sport -en cultuurcheque;
* Verdergaan met de wijkgerichte aanpak, waaronder de aandacht voor het verouderde bomenbestand voor een leefbaar en groen Zoetermeer;
* Het realiseren van het Stadsforum volgens de oorspronkelijke ambities gekoppeld aan grotere horeca waarmee de exploitatielasten omlaag gaan.

Participatie in haar vele verschijningsvormen is de komende vier jaar vanzelfsprekend. Niet alleen samen werken of inspraak bij grote projecten, maar ook bijvoorbeeld bij de herinrichting van de speeltuin in de buurt. Niet alleen wanneer plannen al bijna af zijn, maar ook wanneer we er aan beginnen.

De bezuinigingsopgave waar Zoetermeer voor staat, vraagt om een kerntakendiscussie die in goed overleg met gemeenteraad, inwoners en maatschappelijke organisaties gevoerd wordt. Daarnaast wordt gekeken naar het taakstellend terugbrengen van de formatie van de ambtelijke organisatie inclusief een concernbrede doorlichting van personeel en organisatie. Ook wordt gekeken naar het verlengen van afschrijvingstermijnen, het bezien van het niveau van onderhoud en voorzieningen, verhoging van de productiviteit bij door de gemeente gesubsidieerde instellingen en door meer samen te werken met andere gemeenten en instanties.

Donderdag 20 mei ondertekenden de fractievoorzitters van de coalitie het collegeprogramma en is het aan de gemeenteraad aangeboden ter eerste bespreking op 25 mei en ter vaststelling tijdens de behandeling van de perspectiefnota 2010 op 24 juni. Op dinsdagavond 25 mei worden de wethouders van het nieuwe college voorgedragen ter installatie aan de gemeenteraad.

Te downloaden:

* Collegeprogramma 2010-2014 (pdf - 1 MB)