FNV

20-5-2010

Zorg voor zieke familie beter regelen

`Er moet een soort regeling komen à la de deeltijd-ww die het mogelijk maakt dat werknemers meer kunnen doen aan mantelzorg. In afwachting daarvan blijven FNV-bonden bij cao-onderhandelingen zich beijveren voor het maken van afspraken met werkgevers over mantelzorg.'

Dat zegt FNV-bestuurder Leo Hartveld naar aanleiding van de ondertekening van een convenant door de drie vakcentrales over mantelzorg. Het langdurig verzorgen van zieke familieleden is nog nauwelijks bespreekbaar op de werkvloer. Dat is ook de reden dat er voor mantelzorgers nog te weinig mogelijkheden zijn om werk en zorg te kunnen combineren.

Goede voorbeelden De FNV wil die situatie verbeteren. Eventueel met goede voorbeelden van bedrijven die daarover al afspraken hebben gemaakt. Bovendien wil de vakcentrale in de cao afspraken maken die mantelzorgers ondersteunen en voorkomen dat zij overbelast raken en uitvallen.

Kortdurend mantelzorgverlof Zo wil de FNV bevorderen dat werknemers de mogelijkheid wordt geboden tot een kortdurend mantelzorgverlof (vier maanden) waarbij 70 procent van het loon wordt doorbetaald. Voor de lange termijn wil de FNV een loondervingsverzekering voor langere zorgperioden.

Mantelzorgmakelaar Hartveld: `Ook werkgevers hebben er baat bij dat een werknemer met zorg voor een zieke ouder, partner of kind niet overbelast raakt en ziek wordt. Om dat te voorkomen zijn afspraken nodig met de werkgever over ondersteuning. Je kunt daarbij denken aan een `mantelzorgmakelaar', zoals zorgverzekeraar Menzis al aanbiedt, of via de arbodienst. Maar ook aan het tijdelijk aanpassen van de arbeidsduur, verlofperiodes, flexibele werktijden eventueel in combinatie met telethuiswerken en het kunnen sparen van vakantiedagen voor zorgperiodes.'