FloraHolland


Bolbloemenbericht week 19

FLORAHOLLAND (20 mei 2010) - De prijzen liepen op maandag sterk op en kwamen ook in totaliteit uit boven het Moederdagniveau van de week ervoor. Een bijzondere ontwikkeling welke vooral werd veroorzaakt door de zeer goede Moederdagverkopen. Alle winkels waren vrijwel leegverkocht en dus moesten de voorraden worden aangevuld met dagvers product. Ook de aanvoertempering door het enigszins donkere weer van de afgelopen weken werkte mee aan de oplopende prijzen. En dat allemaal naast de gunstige effecten van de wat minder harde euro, een wispelturige aswolk vanuit IJsland en de gunstige weersomstandigheden. Alle kleine beetjes helpen en hebben nog steeds een positief effect op de opbrengsten van de aanvoerders en de meeste kopers. Want aan duurdere bloemen verdient ook de handel meer dan aan de belabberde prijzen van vorig jaar.

In de verslagweek was door de uitvallende Hemelvaartsdag sprake van slechts 4 veildagen. Er werden een kleine 30 miljoen bolbloemen verhandeld en die maakten gemiddeld EUR 0,28. Dat is 40 procent minder aanvoer dan in de Moederdagweek en gemiddeld 6 cent meer per steel. En zelfs 9 cent meer dan vorig jaar in dezelfde week 19. Een zeer groot verschil derhalve welke de sector zonder meer hoopvol stemt. En dat ondanks de economische tegenwind welke door alle europerikelen nog steeds dreigend waait.

Tulpen
Het seizoen raakt op een oor na gevild. De aanvoer halveerde voor de derde week achtereen en kwam nu uit op 11 miljoen stuks. Die trokken mooi aan om uiteindelijk te eindigen op EUR 0,14 gemiddeld. Het betekent dat in stuks de helft van vorig jaar werd aangevoerd tegen een gemiddelde prijs die een dikke stuiver hoger ligt.

Lelies
Bij de lelies gaat het nog steeds heel goed. De prijzen trokken verder aan bij alle hoofdgroepen. In Naaldwijk was het een goede week voor de lelies. De aantalen bij de Aziaten en Orientals waren gelijk aan vorige week ondanks de Hemelvaartdag die er als veildag tussenuit viel. Het was alleen bij de Longiflorumsen de LA's waar er minder voor de klok kwamen. Dit had natuurlijk een zeer positief effect op de prijzen. Men had zeer goed verkocht met Moederdag waardoor maandag een grote vraag naar bloemen ontstond. De LA-Hybriden hadden begin van de week een middenprijs van EUR 0,56 maar zakten naar een EUR 0,51 op vrijdag. Zalm en oranje viel wat tegen in prijzen. De Aziaten startten maandag met een superprijs van EUR 0,59 gemiddeld, maar moesten ook de rest van de week wat inleveren qua prijs. Geel was hier vooral de favoriete kleur. De Longiflorums waren schaars en werden met de dag steeds duurder op de klok. Maandag al flink aan de prijs met EUR 0,74 wat steeds maar verder steeg naar EUR 0,84 op vrijdag. De 1-pitters gingen tot EUR 0,92 van de hand en de 3+ tot zelfs EUR 1,20. De Orientals hadden ook niet te klagen over aandacht. Van EUR 1,- op maandag naar gemiddeld EUR 1,03 op vrijdag mag je best uniek noemen. Zoveel van deze weken heb je niet per jaar. Het was ook vooral het lichtere slag 2 en 3+, welke dicht naar de prijzen van de zware sorteringen groeiden. Wit en vooral roze waren zeer gewild deze week.

In Rijnsburg waren de goede Moederdagverkopen eveneens goed te merken aan de prijzen. Na een sterke start op maandag liepen de prijzen van veel cultivars gedurende de week alleen maar op. Mochten we op maandag en vrijdag voor de Oriental groep een gemiddelde prijs van EUR 1,01 noteren, bij de Longiflorums was met name vrijdag een prima dag met een gemiddelde van EUR 0,92! Voor de meest aangevoerde cultivar `White Heaven' werden prijzen tot EUR 1,31 betaald. De prijsvorming bij de Aziaten en LA-Hybriden bleef stabiel met een middenprijs van EUR 0,52. Waar bij de Oriental-hybriden de kleur roze toch wel iets de voorkeur had, zagen we bij de Aziaten en LA-Hybriden eigenlijk alle kleuren leuk meedoen. Vergelijken we deze week met dezelfde week van vorig jaar dan zien we een middenprijs die EUR 0,27 hoger is. Omdat donderdag vanwege de Hemelvaart uitviel was het voor de kopers wel weer puzzelen hoe deze week zo optimaal mogelijk in te vullen.

Freesia's
De Freesia-aanvoer kwam uit op een kleine 7 miljoen stelen en die deden gemiddeld rond de 2 dubbeltjes. Een prijsniveau welke de gehele week gehandhaafd bleef en daarmee dus ook een centje hoger dan in de Moederdagweek.

Irissen
De Irissen daalden naar een aanvoer van 1,3 miljoen stuks concernbreed en scoorden met EUR 0,16 gemiddeld een zeer beste gemiddelde prijs. In de loop van de week kwamen de prijzen wel iets onder druk te staan maar ook hier eindigden we uiteindelijk een cent beter dan vorige week. Dat is maar liefst 3 cent hoger dan vorig seizoen en ook voor de Irissen is dat een zeer groot verschil.

Calla
De Calla-aanvoer bleef redelijk stabiel en noteerde uiteindelijk EUR 0,62 voor 1 miljoen kleinbloemigen en EUR 0,59 voor de 500.000 Aethiopica's. Hat betekent 2 dubbeltjes meer dan vorig jaar voor de kleinbloemigen en 3 stuivers beter voor de Aethiopica-groep.

Ornithogalum en Ranonkels
De aanvoer van Ornithogalum daalde met een veildag minder met 40 procent naar 900.000 stuks en de prijs verbeterde met bijna een stuiver tot nu EUR 0,25.
De Ranonkelaanvoer halveerde naar 700.000 stuks en die maakten nu gemiddeld 2 cent meer dan vorige week. De EUR 0,22 is prima en ligt 6 centen hoger dan vorig seizoen.

Amaryllissen
De Amaryllisaanvoer daalde onder de 100.000 stuksgrens en die schaarste werd dik gewaardeerd. EUR 1,04 gemiddeld is voor de tijd van het jaar duur en bijna het dubbele van vorig seizoen in dezelfde week.