Gemeente Lingewaard


Cultuurnota 2009-2014: Cultuur is meer dan je ziet!

In de nota is de visie van de gemeente Lingewaard op Cultuur voor de komende 15 jaar weergeven. De gemeente Lingewaard wil zich in 2024 hebben ontpopt als cultureel centrum en kweekvijver voor talent op het terrein van kunst en cultuur tussen Arnhem en Nijmegen met behoud van de eigen identiteit. Deze visie willen wij realiseren door het bevorderen van deelname aan culturele activiteiten, actief en passief. Daarbij worden de waarden van de huidige traditionele culturele uitingen meegenomen, wordt ook ruimte gemaakt voor moderne eigentijdse uitingsvorming, kleinschalig of grootschalig.

Om deze lange termijnvisie te realiseren worden er 6 visiepunten genoemd waar aandacht aan besteed zal worden. Per onderwerp van cultuur wordt een vertaling gemaakt naar beleidsvoorstellen waar de komende 5 jaar gevolg aan wordt gegeven. Middels jaarprogrammas wordt de voortgang gecontroleerd.

In de nota wordt aangegeven dat er ook koppeling wordt gezocht met de relevante beleidsvelden inhoudelijk maar ook financieel. Er zal meer dan tot nu toe het geval is gebruik moeten maken van de mogelijkheden die provincie en rijk bieden. Dat geldt ook voor fondsen en Europese subsidies. Aangezien een voorwaarde voor het beroep doen op deze middelen met cofinanciering gepaard gaan, moet worden verwacht dat er ook aanvullende gemeentelijke middelen nodig zullen zijn.