Nieuw-Vlaamse Alliantie



72.417 werknemers ontvingen Vlaamse aanmoedigingspremie

klok 20 mei 2010

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters reikte in 2009 aan 72.417 Vlaamse werknemers een aanmoedigingspremie uit. Zorgkrediet (ouderschapsverlof, palliatief verlof,...) maakt veruit het grootste aandeel uit van de uitgekeerde premies. In de social profitsector ging het om 70% van de toegekende dossiers, in de privésector 98%. In 14.404 dossiers ging het over een tijdelijke overbruggingspremie. Dat blijkt uit het antwoord op een vraag van Vlaams Parlementslid Liesbeth Homans (N-VA). "Deze cijfers tonen dat we in Vlaanderen niet alleen werk maken van méér jobs, maar ook van `werkbare' jobs en loopbanen waarin we tijd voorzien om af en toe bij te tanken of om de zorg op te nemen voor kinderen of ouders. En dat is goed ook, want alleen zo wordt meer en langer werken ook echt haalbaar voor iedereen", zegt Homans.

Met de tijdelijke overbruggingspremie biedt de Vlaamse regering Vlaamse bedrijven, die sterk getroffen werden door de wereldwijde financieel-economische crisis, de kans deze moeilijke periode te overbruggen en hun werknemers in dienst te houden. Van een andere orde, maar daarom niet minder belangrijk, zijn de extra `aanmoedigingspremies' die de Vlaamse regering in bepaalde gevallen voorziet voor wie als werknemer tijdskrediet of loopbaanonderbreking opneemt, bovenop de uitkering die de werknemer al ontvangt van de RVA voor de duur van deze onderbreking.

Om te vermijden dat werknemers na verloop van tijd opgebrand of uitgeblust raken en tijdelijk of definitief de arbeidsmarkt verlaten, maakt de N-VA ook in haar nieuwe federale verkiezingsprogramma van een werkbare combinatie tussen arbeid en privé een speerpunt. Concreet stellen we voor om de diverse thematische verloven, zoals ouderschapsverlof en palliatief verlof, te integreren in één tijdspaarrekening voor alle werknemers. Zo wordt het voor werknemers mogelijk om tijdelijk minder te werken of hun loopbaan te onderbreken om bij te tanken, competenties te versterken, enz. En er op andere momenten voor te kiezen om net wat extra te werken. "Nu is het alleen nog wachten tot Vlaanderen eindelijk het hele arbeidsbeleid naar zich toe kan trekken, zodat we alle premies en maatregelen kunnen afstemmen op de noden van de Vlaamse arbeidsmarkt en haar werknemers. In tussentijd kan ik alleen maar toejuichen dat Vlaanderen met succes doet wat het kan", besluit Homans.

Als bijlage vindt u het antwoord van minister Muyters, met daarin alle cijfers ivm de aanmoedigingspremies. Bijlage: application/pdf icon Antwoord minister Muyters.pdf

Auteur(s): Liesbeth Homans, Vlaams parlementslid Contactinfo:

Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder N-VA Tel: 02 219 49 30 Fax: 02 217 35 10