Senternovem

20-05-2010 |

Minder uitstoot door duurzaam krachtvoer

Krachtvoer van melkkoeien kan duurzamer door aanpassingen in de teelt van grondstoffen en de samenstelling van het krachtvoer. Dat blijkt uit onderzoek dat Agentschap.nl en CONO Kaasmakers uit de Beemster met zeven producenten van krachtvoer hebben laten uitvoeren. "Hierdoor is bij de veevoerproductie 10 tot 15 procent minder broeikasgasemissie mogelijk", vertelt duurzaamheidsmanager Klaas Jan van Calker.

Van Calker is sinds 2007 duurzaamheidsmanager bij CONO Kaasmakers: "Deze coöperatie van vijfhonderd boeren wil de hele keten van koe tot kaas en van koe tot ijs verder verduurzamen. Dit betekent ook dat wij naar het voer van de koe kijken. Hoe wordt dit geproduceerd en hoe zou dit nog duurzamer kunnen? Eind 2008 zijn we daarom samen met zeven krachtvoerproducenten en met steun van de programma's MJA en ROB van Agentschap.nl een onderzoek gestart naar de gebruikte grondstoffen in krachtvoer. Ook hebben we onderzocht of en zo ja hoe we die kunnen verduurzamen."

Duurzame sojateelt
Ongeveer 5 procent van het krachtvoer bestaat uit soja. Van Calker: "Wij gebruiken bijna 2 miljoen kilo soja per jaar. Er valt dus veel winst te boeken door te kiezen voor duurzaam geteelde soja. We steunen nu samen met Solidaridad, Stichting Natuur en Milieu en het World Wide Fund for Nature Indiase boeren die op basis van het `groenestroomprincipe' duurzame soja telen. Op termijn willen we dat deze duurzame soja bij onze boeren in de Beemster terechtkomt. Dat kan als er genoeg partijen in de Nederlandse veehouderij op duurzame soja overstappen."

Andere grondstoffen
Ook de andere grondstoffen in krachtvoer zijn op duurzaamheid onderzocht. "We hebben van elk ingrediënt laten onderzoeken hoeveel energie de teelt heeft gekost, wat het energiegebruik voor transport is en wat de overige broeikasgasemissies zijn. Onze studie heeft aangetoond dat je door andere grondstofkeuze een enorme milieuwinst kunt realiseren. Zo is het mogelijk met andere ingrediënten in het krachtvoer de emissie van broeikasgassen bij de veevoerproductie met 10 à 15 procent te verminderen. We gaan nu met de vijfhonderd aangesloten veehouderijen bekijken of en zo ja hoe we dit in de praktijk gaan uitwerken."

Contact

Jan van Bergen, telefoon (088) 602 78 43, jan.vanbergen@agentschapnl.nl Wijzigingsdatum |

20-05-2010