Senternovem

20-05-2010 |

Nitrificatieremmers beperken lachgas bij bemesting

Door het gebruik van stikstof in landbouw komt lachgas vrij. Nitrificatieremmers kunnen deze emissie met ongeveer 12 procent beperken. Dat blijkt uit onderzoek dat Alterra in opdracht van ROB uitvoerde.

Nitrificatieremmers verminderen omzetting van ammonium naar nitraat. Dat voorkomt de vorming van lachgas. De hoeveelheid emissiereductie hangt af van de toepassing van nitrificatieremmers en de omstandigheden, maar varieert van 10 tot 50 procent. Gemiddeld staat dit gelijk aan een jaarlijkse reductie van 0,6 Mton CO2-equivalenten (12 procent). De grootste reducties zijn haalbaar als de nitrificatieremmers worden toegediend met kunstmest en dierlijke mest. Kleinere reducties zijn mogelijk bij toediening tijdens het scheuren van grasland en het onderwerken van gewasresten.

Meer kennis
In Nieuw-Zeeland worden nitrificatieremmers op beperkte schaal gebruikt op grasland. Ook andere landen hebben er ervaring mee. Nederland past nu nog weinig nitrificatieremmers toe. Zou dit meer gebeuren, dan kan dit meer kennis opleveren over de effectiviteit van nitrificatieremmers, de kosten ervan en de ecologie. Dit is een goed uitgangspunt om de nitrificatieremmers rendabel toe te passen, zeker als Nederland hierbij samenwerkt met omringende landen.

Contact

Jan van Bergen, telefoon (088) 602 78
43, jan.vanbergen@agentschapnl.nl.