Stichting DOEN financiert eerste Cradle to Cradle kennisinstituut

20/05/2010 16:33

De Schepper Campagnes

Opening door Arnold Schwarzenegger

AMSTERDAM, 20 mei 2010 -Stichting DOEN stelt uit de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij 250.000,- euro ter beschikking voor de oprichting van het Green Products Innovation Institute in San Francisco, Verenigde Staten. DOEN wil op deze manier een bijdrage leveren aan de innovatie en verduurzaming van producten door het toepassen van het concept Cradle to Cradle (C2C). Het instituut wordt vandaag (11.00 uur lokale tijd San Francisco) geopend door gouverneur Arnold Schwarzenegger. Founding fathers van het instituut zijn ondermeer Robert Kennedy Jr. en Brad Pitt.

Cradle to Cradle

Cradle to Cradle (C2C) - letterlijk 'wieg tot wieg' - is een ontwerpconcept voor producten dat uitgaat van de inzet, steeds opnieuw, van productmaterialen die 'tot in de molecule' gezond en veilig zijn voor mens en milieu. In het kort betekent Cradle to Cradle 'afval is voedsel'. (Product)materialen moeten steeds opnieuw of 'technisch' ingezet kunnen worden voor nieuwe producten ('upcycling') of biologisch afbreekbaar zijn. Met andere woorden, een product moet of terug de grond in (biologisch), of voor een nieuw/beter product dienst kunnen doen (technisch).

In Nederland is er, mede dankzij de documentaire 'Afval is voedsel' die de VPRO in 2006 uitzond veel interesse voor C2C. De chemicus Michael Braungart en de architect William McDonough, de grondleggers van de C2C-gedachte, tonen aan dat economische groei goed kan zijn voor mens en milieu, èn voor de ondernemer wanneer er Cradle to Cradle wordt geproduceerd.

Topprioriteit voor Arnold Scharzenegger

Gouverneur Arnold Schwarzenegger is zeer nauw betrokken bij de oprichting van het Green Product Innovation Institute en opent vandaag het instituut. Zijn streven is om nog dit jaar bedrijven te verplichten het gebruik van schadelijke chemicaliën/producten ('chemicals of concern') te stoppen, deze te vervangen en om hiervoor de Cradle to Cradle werkwijze toe te passen.

Dit is het gevolg van het Green Chemistry Programma dat eind 2008 gestart is. Voor Schwarzenegger heeft deze wetgeving topprioriteit voordat hij eind 2010 stopt met zijn gouverneurschap.

De verwachting is dat als Californië 'chemicals of concern' verbiedt en Cradle to Cradle voorschrijft, andere overheden wel zullen moeten volgen.

Green Products Innovation Institute: kennisinstituut over C2C

De oprichting van het Green Products Innovation Institute is cruciaal omdat hiermee kennis over Cradle to Cradle breed toegankelijk wordt gemaakt. Het toepassen van Cradle to Cradle kan een ware revolutie betekenen in hoe producten gemaakt worden (geen afval meer). Echter, het enthousiasme of de 'hype' over Cradle to Cradle heeft tot nu toe nog niet geleid tot een brede, praktische en, consistente toepassing voor meerdere producten.Om de groei aan te kunnen en het C2C-concept breed te ontsluiten hebben McDonough en Braungart besloten het certificeringsproces en bestaande kennis/informatie aan het instituut over te dragen.

Stichting DOEN

Stichting DOEN is aanjager van duurzame, culturele en sociale voorlopers om zo te komen tot een leefbare wereld waaraan iedereen kan meedoen. DOEN speelt in op ontwikkelingen en terreinen waar anderen (nog) iets laten liggen en maakt zo vernieuwende ideeën of initiatieven (sneller) mogelijk.





http://www.doen.nl