Gemeente Meppel


Nieuwe basis voor grondstrategie Meppel

20-05-2010 - Meerjaren Perspectief Grondexploitaties 2010 Burgemeester & Wethouders bieden de Raad een overzicht van de voortgang, de vooruitzichten en de risico's van de grondexploitaties van de Gemeente Meppel aan. Het perspectief wordt bepaald door een economische ontwikkeling die zorgt voor een vertraging in de uitgifte van grond. Minder opbrengsten uit verkoop, meer rentekosten en extra kosten voor civiel werk zorgen voor een lagere winstverwachting.

Begin dit jaar heeft de Raad al het grondbeleid met een duidelijk risicomanagement vastgesteld. Tevens heeft de Raad Burgemeester & Wethouders opgedragen het weerstandsvermogen van de Gemeente te verhogen.
Bij aanbieding van de Rekening 2009 stelden Burgemeester & Wethouders voor een deel van het overschot te gebruiken om in één keer het weerstandsvermogen te verhogen tot de opgedragen EUR 12.000.000. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat in 3 jaar te doen.

Wethouder van bedrijventerreinen & grondbeleid Ton Dohle is blij met de professionalisering van de organisatie van het grondbeleid: "Toegankelijke informatie, een duidelijke stand van zaken per project. Wat is er in 2009 gebeurd? Wat kunnen we verwachten, zowel aan geld als aan risico's? Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van ontwikkelingen. Pas dan kunnen we ons beheer op orde brengen én strategische keuzes maken: Waar zetten we op in, welke investeringen zijn maatschappelijk verantwoord? Zo komen we tot een goed onderbouwde visie op de gemeente en op de rol van de lokale overheid."

In het Meerjaren Perspectief Grondexploitaties 2010 staan alle gronden die eigendom zijn van de Gemeente Meppel en waarvoor exploitaties zijn vastgesteld of waarvoor plannen bestaan. Van oud naar nieuw, van Oosterboer naar Nieuwveense Landen als het om grond voor woningbouw gaat. Van Oevers naar Noord III als het om bedrijventerrein gaat. Soms is de invloed van de Gemeente groot, in andere gevallen is de inbreng van een ontwikkelaar de basis van - mogelijke - ontwikkelingen. Vanzelfsprekend verschillen de exploitaties sterk in omvang: van een klein gebied, zoals de voormalige kwekerij in het Wilhelminapark tot een grote geplande woonwijk.

In het rapport staan ook de zogenaamde `opstalontwikkelingen': het onderwijspark Ezinge en een multifunctionele accommodatie voor scholen, kinderopvang, peuterspeelzaal en centrum voor jeugd en gezin voor de wijken Koedijkslanden en Berggierslanden. Ook van deze projecten worden voortgang en risico's uitgebreid beschreven.

U kunt het Meerjaren Perspectief Grondexploitaties 2010 downloaden in de sidebar (rechterkolom)

Zie het origineel