Ministerie van Buitenlandse Zaken

homopaar in Malawi meer dan afschuwelijk

Verhagen: vonnis homopaar in Malawi meer dan afschuwelijk

Nieuwsbericht | 20 mei 2010 | Mensenrechten

De veroordeling van 2 mannen in het Afrikaanse land Malawi tot 14 jaar celstraf omdat ze een homoseksuele relatie hebben, is meer dan afschuwelijk. Dat zegt minister Verhagen vandaag in een reactie op het vonnis.

Nederland wil dat de Europese Unie bij monde van Hoge Vertegenwoordiger Ashton Malawi vandaag oproept de anti-homowetten te herzien en zich te houden aan internationale verdragen.

"Mensenrechten gelden altijd, overal en voor iedereen, dus ook voor homoseksuelen," aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). "Nederland komt op voor de rechten van homoseksuelen waar ook ter wereld."

Steven Monjeza Soko (26) en Tiwonge Chimbalanga Kachepa (20) werden dinsdag door een rechtbank in Malawi schuldig verklaard aan `tegennatuurlijke omgang' en `grove onzedelijkheid'. Het stel is in december 2009 opgepakt na afloop van een traditionele verlovingsceremonie.

Er is geen ontwikkelingsrelatie met Malawi en de regering ontvangt geen ontwikkelingsgelden. Nederland heeft al in april aan de ambassadeur van Malawi in Den Haag zijn zorgen over de behandeling van homoseksuelen in dat land kenbaar gemaakt.