VSNU

Standpunt VSNU: âCPB-analyse toont aan dat top 5 positie niet binnen bereik isâ

PERSBERICHT

Den Haag, 20 mei 2010 - Voor de universiteiten bevat de vandaag gepubliceerde CPB-analyse van verkiezingsprogrammaâs weinig hoopgevends. Veel partijen investeren weliswaar in onderwijs, maar niet specifiek in het hoger onderwijs. Terwijl juist in die sector het aantal studenten tot 2020 zeker met een derde zal toenemen. Ook de budgetten voor wetenschappelijk onderzoek blijven volgens het CPB nagenoeg onveranderd. âHet is echt een illusie om te denken dat we op deze manier de top 5 gaan bereikenâ, aldus VSNU-voorzitter Noorda.

Onderwijs

Vandaag heeft het CPB de doorrekeningen van de verkiezingsprogrammaâs gepubliceerd. Bijna alle partijen â op de SGP, CDA en PVV na - investeren in onderwijs. De netto intensiveringen liggen tussen de 0,6 mld euro (SP) en 2,2 mld euro (D66). Die slaan echter vooral neer in andere sectoren dan in het hoger onderwijs. Terwijl juist daar in de komende 10 jaar forse investeringen nodig zijn om de grote groei van aantal studenten en meer maatwerk mogelijk te maken.

Wetenschap en innovatie

De meeste partijen veranderen niet veel aan de budgetten voor wetenschappelijk onderzoek. âOok hier is stilstand achteruitgang want in de ons omringende landen wordt juist fors geïnvesteerd in kennis en innovatieâ, aldus Noorda. De internationale concurrentiepositie van Nederland vraagt om substantiële investeringen. Als we dat niet doen dan raken we ver achterop bij belangrijke rivalen.

EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Aly Oldersma, hoofd Communicatie VSNU: 070-302 14 16 / 06-14 72 47 03.

Lange Houtstraat 2 | Postbus 13739 | 2501 ES DEN HAAG | T: 070-3021400