Inspectie Verkeer en Waterstaat


Maastricht

Diverse overtredingen bij gezamenlijke handhavingsactie Maastricht

Nieuwsbericht | 20-05-2010

Tijdens een gezamenlijke handhavingsactie van de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW), de Douane, de Militaire Luchtvaartautoriteit en de Koninklijke Marechaussee op woensdag 19 mei te Maastricht/ Aachen Airport zijn diverse overtredingen geconstateerd. De vier rijksdiensten onderzochten onder meer vliegtuigen, vrachtwagens, gevaarlijke stoffen en verschillende ladingen en postzendingen. Ook werd er onder meer gecontroleerd op de vreemdelingenwet, accijnzen en namaakartikelen.

IVW zette tijdens de actie de belading een vrachtvliegtuig met gevaarlijke stoffen stop omdat deze niet goed waren vastgezet. De bemanning van een Portugees vliegtuig moest eerst de administratie op orde maken voordat zij mocht vertrekken.

Verder werd er een vrachtwagentransport stilgezet vanwege het ontbreken van de vereiste documenten en moesten twee andere vrachtwagenchauffeurs hun werkzaamheden voor 9 uur staken omdat zij niet voldoende hadden gerust. Daarnaast kreeg een andere vrachtwagenchauffeur een boete voor het onjuist registeren van de rij- en rusttijd en kreeg één chauffeur een waarschuwing voor het niet juist vastzetten van een lading gevaarlijke stoffen.

Door de douane werden drie illegale zendingen van namaakartikelen uit Shanghai aangetroffen. De zendingen zijn in beslag genomen en tegen de afzenders is proces-verbaal opgemaakt. IVW trof een zending van mogelijk gevaarlijke chemicaliën aan, deze wordt nader onderzocht.

Deze handhavingsactie wordt twee maal per jaar uitgevoerd en heeft als doel het verbeteren van de naleving en het terugdringen van de toezichtlast door de samenwerking van verschillende overheidsinstanties.