Substantiële verlaging FVP-bijdrage verwacht voor WW-instroom per 2010

20/05/2010 16:52

Stichting Financiering Voortzetting Pensioenverzekering (FVP)

Substantiële verlaging FVP-bijdrage verwacht voor WW-instroom op of na 1 januari 2010

Amstelveen, 20 mei 2010 - Naar verwachting zal de FVP-bijdrage substantieel worden verlaagd voor werknemers die op of na 1 januari 2010 en voor 1 januari 2011 in de WW zijn ingestroomd dan wel instromen. Belangrijkste oorzaak is de sterk gestegen instroom van werkloze werknemers in de FVP-regeling.

In eerdere besluitvorming hield het bestuur van Stichting FVP al rekening met deze mogelijke ontwikkeling. Medio vorig jaar werd als voorzorgsmaatregel tegen een eventueel vermogenstekort besloten de betaling van de FVP-bijdrage van werknemers die in 2010 werkloos worden, op te schorten tot uiterlijk 1 januari 2014 en mogelijk te verlagen. Recente ramingen, gebaseerd op cijfers van het CPB en UWV, van de toekomstige vermogensontwikkeling van Stichting FVP laten zien dat serieus rekening moet worden gehouden met een substantiële verlaging van de FVP bijdrage voor deze groep. Bij volledige voortzetting wordt een vermogenstekort verwacht. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de sterk toegenomen ramingen van de instroom in de WW in combinatie met een groter deel van de WW-gerechtigden dat een beroep doet op de FVP-regeling.

Werknemers van 40 jaar en ouder die WW-gerechtigd worden, kunnen nog tot 1 januari 2011 onder voorwaarden aanspraak maken op een FVP-bijdrage. Daarna eindigt de regeling. Op basis van de huidige ramingen dient rekening te worden gehouden met een FVP-verstrekkingspercentage lager dan 50 voor alle instroom na 1 januari 2010. Deze kwartaalprognoses blijven evenwel met grote onzekerheden omgeven, mede door de sterke fluctuaties in de werkloosheidsprognoses van het CPB en UWV. Begin 2013 zal het FVP-bestuur een definitieve beslissing nemen over de hoogte van het FVP-verstrekkingspercentage.

Voor alle werknemers die nu WW-gerechtigd zijn of worden, blijft het voorwaardelijke karakter van de FVP-bijdrage van kracht en er gelden geen harde garanties. Dit voorwaardelijke karakter geldt des te meer onder de huidige financiële omstandigheden.

Over Stichting FVP

De middelen van Stichting FVP worden sinds 1989 gebruikt om de pensioenvoorzieningen voor werkloze werknemers vanaf veertig jaar voort te zetten. Hieraan zijn voor de begunstigde geen kosten verbonden. Het bestuur van Stichting FVP bestaat uit vertegenwoordigers van de centrale werkgevers- en werknemersorganisaties. Kantoor FVP van de Sociale Verzekeringsbank voert de regeling uit.





http://www.fvp.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,