Gemeente Stein


13 kunstenaars in de race voor kunstwerk winkelcentrum Stein

Veertien ontwerpen van dertien kunstenaars zijn binnengekomen bij de gemeente Stein na een oproep aan beeldende kunstenaars voor het maken van een kunstwerk. De gemeente Stein is op zoek naar een kunstenaar om een kunstwerk te laten maken dat als herinneringsteken dient voor het afbranden van het winkelcentrum in Stein 29 oktober vorig jaar.

Opdracht
Beeldende kunstenaars met belangstelling voor deze opdracht en komend uit de gemeente Stein of die een relatie hebben met de gemeente, konden reageren tot 21 mei. Uiterlijk in de week van 14 juni beslist een begeleidingsgroep welke kunstenaar de opdracht krijgt. Het gemeentebestuur heeft 10.000 euro beschikbaar gesteld om zoân kunstwerk te laten maken.

Selectie
Een begeleidingsgroep met vertegenwoordigers van de Culturele Werkgroep Stein en de Winkeliersvereniging Winkelcentrum selecteert uit de aanmeldingen drie kunstenaars die in aanmerking komen voor het uitvoeren van de opdracht. Aansluitend volgt bij de geselecteerde kandidaten een atelierbezoek en gesprek. De definitieve keuze van een kunstenaar valt dan in de week van 14 juni aanstaande.

Herinneringsteken
Eind oktober 2009 ging het overdekte winkelcentrum in Stein in vlammen op en werd volledig in de as gelegd. Deze brand heeft zijn sporen achter gelaten in de lokale samenleving. Uit die samenleving ontving het gemeentebestuur signalen dat er behoefte was deze gebeurtenis te memoreren in de vorm van een herinneringsteken. De officiële opening van het Tijdelijk Winkelcentrum is eind juni gepland.