Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Kies een systeem van groepshuisvesting voor drachtige zeugen dat bij u past

20 mei 2010

Vanaf 2013 is groepshuisvesting van drachtige zeugen verplicht. Varkens moeten namelijk kunnen beschikken over een leefomgeving die beantwoordt aan hun behoeften aan onder andere lichaamsbeweging, exploratie en onderling sociaal contact. Individuele huisvesting voldoet niet aan die behoeften. Met elk systeem van groepshuisvesting zijn goede resultaten te behalen. Belangrijk is dat de varkenshouder een systeem kiest dat bij hem/haar en zijn/haar personeel past, omdat het management van de varkenshouder een belangrijke factor is voor het succes van groepshuisvesting.

Uit onderzoek en praktijkervaringen blijkt dat de omschakeling van individuele naar groepshuisvesting nog niet zo eenvoudig is. Het is geen kwestie van âuit de box in de groepâ. Drachtige zeugen in groepen huisvesten vraagt een andere manier van leven en werken voor respectievelijk de zeug en de varkenshouder. Een diergerichte benadering (aandacht voor de behoeften van het individuele dier), een goede geltenopfok en het management van de varkenshouder zijn belangrijke succesfactoren voor het behalen van goede reproductieresultaten en een goed welzijn van de zeugen in groepshuisvesting.

Objectieve informatie
Om de varkenshouder te ondersteunen in de keuze voor een bij hem/haar passend systeem van groepshuisvesting heeft Wageningen UR Livestock Research een rapport uitgebracht met objectieve informatie over veel voorkomende systemen van groepshuisvesting voor zeugen. De belangrijkste kenmerken en aandachtspunten van elk systeem zijn beschreven. Daarnaast zijn alle systemen getoetst aan de hand van een aantal criteria. Hieruit blijkt dat alle systemen op een aantal punten te verbeteren zijn. Voerstation met dynamische groep met strobed heeft bijvoorbeeld de beste score welzijn van de zeugen en maatschappelijke acceptatie. Voerligboxen met uitloop heeft de beste score voor arbeidsbehoefte. Het rapport is bedoeld voor varkenshouders die nog over moeten schakelen naar groepshuisvesting en voor diegenen die al groepshuisvesting hebben, maar gaan verbouwen of nieuw bouwen.

Gratis downloaden
Rapport 352 âGroepshuisvesting voor drachtige zeugen: kenmerken van de verschillende systemenâ van C.M.C. van der Peet-Schwering et al. kunt u hier gratis downloaden.

Contact
Carola van der Peet - Schwering
Tel. 0320 - 293 506