Deelgemeente Oud-West Amsterdam


Stadsdeelreferendum Singelgrachtgarage Marnix gaat door

Referendum in Stadsdeel West op 9 juni

20 mei 2010

Persbericht
Inwoners van Stadsdeel West mogen tegelijk met de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni 2010 laten weten of ze vóór of tegen de aanleg zijn van de Singelgrachtgarage Marnix. De referendumvraag luidt: De deelraad Westerpark heeft besloten om onder de Singelgracht, nabij het Marnixbad, een parkeergarage te bouwen. Bent u voor of tegen dit besluit? (Raadsbesluit 2009/7467)

Een groep bewoners (Vrienden van de Singelgracht) vroeg met succes het stadsdeelreferendum aan. Omdat Stadsdeel Westerpark inmiddels is opgegaan in Stadsdeel West, mogen nu alle kiesgerechtigde inwoners van Stadsdeel West hun stem uitbrengen in het referendum op woensdag 9 juni 2010.

Kiesgerechtigd

Kiesgerechtigd zijn alle inwoners van 18 jaar en ouder die op 27 april 2010 ingeschreven stonden in de voormalige stadsdelen Westerpark, Oud-West, De Baarsjes en Bos en Lommer. Het stadsdeelreferendum is een gemeentelijke verkiezing. Ook niet-Nederlanders die 5 jaar of langer in Nederland verblijven mogen hun stem uitbrengen. Dat betekent dat een aantal inwoners van Stadsdeel West wel een Stempas krijgt voor het stadsdeelreferendum, maar niet voor de Tweede Kamerverkiezingen (voor deze verkiezingen moeten kiesgerechtigden de Nederlandse nationaliteit bezitten).

Opkomstdrempel

Voor het Referendum geldt geen opkomstdrempel. De deelraad West beslist op 6 juli 2010 ongeacht de opkomst voor het referendum, maar rekening houdend met de uitslag, of het besluit de ondergrondse Singelgrachtgarage Marnix aan te leggen in stand blijft of niet.

Stempassen

De Stempassen voor het stadsdeelreferendum Singelgrachtgarage Marnix worden op 17 en 18 mei 2010 verspreid. Rond 27 mei 2010 krijgen alle inwoners van Stadsdeel West een Referendumkrant met algemene informatie over het stadsdeelreferendum. Ook de 'voor' en 'tegen' argumenten worden in deze krant op een rijtje gezet. Voorts wordt onderzocht of een debat tussen voor- en tegenstanders georganiseerd kan worden. Nadere informatie volgt.

Het besluit Singelgrachtgarage Marnix

Het besluit om de Singelgrachtgarage Marnix aan te leggen is eind januari 2010 genomen zowel door de deelraad Westerpark als door de deelraad Centrum. De ondergrondse garage komt onder de Singelgracht ter hoogte van het Marnixbad. Er komen 800 plaatsen, 400 voor West en 400 voor Centrum. De ingang is gepland in het Frederik Hendrikplantsoen (ter hoogte van het Carthesiuslyceum).

Informatie

Alle informatie over het referendum is te vinden op de website www.west.amsterdam.nl/referendum.

Zie ook

www.west.amsterdam.nl/ referendum

---