CDA
Verburg: Hollandse tapas tegen voedselverspilling
donderdag 20 mei 2010
Demissionair minister Gerda Verburg van LNV komt in het geweer tegen
voedselverspilling. In 2015 moet dat met 20 procent zijn afgenomen.
Donderdag geeft zij het startschot van een campagne tegen het weggooien
van voedsel door samen met chefkok Jonathan Karpathios 'Hollandse
tapas' van restjes bloemkool te maken.Op de Libelle-zomerweek is
onderzoek gedaan naar weggooigedrag. Het blijkt dat consumenten niet in
de gaten hebben hoeveel voedsel ze verspillen. Per jaar gooien
consumenten 20% van het door henzelf gekochte voedsel weg, Dat kost ze
zoân â¬400,- per jaar. Ruim de helft daarvan is nog eetbaar, een kwart
zit nog in de verpakking. In het bedrijfsleven, van boer tot supermarkt
of horecagelegenheid, wordt jaarlijks â¬2 miljard aan voedsel verspild.
Met chef-kok Jonathan Karpathios laat Verburg zien dat er nog toekomst
is voor de kliekjes.
Verburg: 'Als je al het voedsel dat wij Nederlandse consumenten
jaarlijks weggooien in vrachtwagens laadt, dan heb je een file van 9000
kilometer lang, van Amsterdam tot bijna aan Kaapstad', aldus Verburg.
'Eigenlijk zou iedereen thuis eens moeten kijken hoe ze dat zelf doen.
Er is nog een wereld te winnen." De minister vertelde tegenwoordig
altijd boodschappenlijstjes te maken. "Daar houd ik me dan streng aan
en dat scheelt een boel.'
Op de site www.hollandsetapas.com, die bij de campagne wordt
gelanceerd, staan nog meer recepten voor het smakelijk opdienen van
kliekjes. Op de internetpagina zijn ook allerlei tips over kopen,
verwerken en bewaren van voeding te vinden. Omdat de meeste mensen
denken dat zij wél zuinig zijn, is er ook een weggooitest te vinden.
Wie die test veertien dagen bijhoudt, komt te weten of hij een
gemiddelde Nederlander is, die 43 tot 60 kilo voedsel per jaar in de
vuilnisbak gooit.