CDA

Verburg: Hollandse tapas tegen voedselverspilling donderdag 20 mei 2010

Demissionair minister Gerda Verburg van LNV komt in het geweer tegen voedselverspilling. In 2015 moet dat met 20 procent zijn afgenomen. Donderdag geeft zij het startschot van een campagne tegen het weggooien van voedsel door samen met chefkok Jonathan Karpathios 'Hollandse tapas' van restjes bloemkool te maken.Op de Libelle-zomerweek is onderzoek gedaan naar weggooigedrag. Het blijkt dat consumenten niet in de gaten hebben hoeveel voedsel ze verspillen. Per jaar gooien consumenten 20% van het door henzelf gekochte voedsel weg, Dat kost ze zoân â¬400,- per jaar. Ruim de helft daarvan is nog eetbaar, een kwart zit nog in de verpakking. In het bedrijfsleven, van boer tot supermarkt of horecagelegenheid, wordt jaarlijks â¬2 miljard aan voedsel verspild. Met chef-kok Jonathan Karpathios laat Verburg zien dat er nog toekomst is voor de kliekjes.

Verburg: 'Als je al het voedsel dat wij Nederlandse consumenten jaarlijks weggooien in vrachtwagens laadt, dan heb je een file van 9000 kilometer lang, van Amsterdam tot bijna aan Kaapstad', aldus Verburg. 'Eigenlijk zou iedereen thuis eens moeten kijken hoe ze dat zelf doen. Er is nog een wereld te winnen." De minister vertelde tegenwoordig altijd boodschappenlijstjes te maken. "Daar houd ik me dan streng aan en dat scheelt een boel.'

Op de site www.hollandsetapas.com, die bij de campagne wordt gelanceerd, staan nog meer recepten voor het smakelijk opdienen van kliekjes. Op de internetpagina zijn ook allerlei tips over kopen, verwerken en bewaren van voeding te vinden. Omdat de meeste mensen denken dat zij wél zuinig zijn, is er ook een weggooitest te vinden. Wie die test veertien dagen bijhoudt, komt te weten of hij een gemiddelde Nederlander is, die 43 tot 60 kilo voedsel per jaar in de vuilnisbak gooit.