Ingezonden persbericht


MIND wint Niek Sniekers Kwaliteitsprijs Diabeteszorg

Alphen aan den Rijn, 20 mei 2010 - Tijddens het Nationaal Insuline Congres in de Jaarbeurs in Utrecht is vandaag de Niek Sniekers Kwaliteitsprijs Diabeteszorg 2009 uitgereikt. Winnaar is MIND, het programma van het VU medisch centrum dat continu de kwaliteit van leven van mensen met diabetes in kaart brengt en bevordert. Aan deze tweejaarlijkse prijs die Novo Nordisk heeft ingesteld om het delen van kennis op het gebied van diabeteszorg te stimuleren, is een geldbedrag van ¤ 12.000,-- verbonden. De twee andere genomineerde projecten, Kidz&Ko van de samenwerkende ziekenhuizen in Oost- en Midden-Brabant en 'Diabeter: Doe wat, beweeg!' van Stichting Diabeter, ontvingen elk een bedrag van ¤ 1.500,-. Hett prijzengeld dient besteed worden aan verdere verbetering van de diabeteszorg.

Initiatiefnemer van MIND hoogleraar medische psychologie Frank Snoek ontving de prijs uit handen van Dr.Nel Geelhoed-Duijvestijn, internist in Medisch Centrum Haaglanden en bij Diabetes Zorg Haaglanden. Prof. dr. Snoek is bijzonder blij met de prijs. 'Het is een enorme erkenning voor de 'kwaliteit van leven' als onderwerp in de diabeteszorg. Hopelijk is ons project een inspiratiebron voor anderen.' MIND (Monitoring Individual Needs in persons with Diabetes) van het VU medisch centrum heeft als doel niet de 'ziektetechnische' stand van zaken van mensen met diabetes in kaart te brengen maar de kwaliteit van leven. Tijdens de jaarcontrole wordt de patiënt gevraagd hierover digitaal een vragenlijst in te vullen. Na afloop kunnen de resultaten direct worden besproken met de diabetesverpleegkundige als onderdeel van de poliklinische zorg. Dit helpt ook eventuele psychologische problemen te signaleren.

Enorme meerwaarde voor mensen met diabetes
Frank Snoek: "Het blijkt dat mensen in het MIND-programma het als een enorme meerwaarde ervaren dat zij na het invullen van de vragenlijst er direct over kunnen doorpraten met hun verpleegkundige. Eventuele depressieklachten die anders niet ontdekt zouden zijn, kunnen nu worden aangepakt. Dat is van belang voor het welbevinden, maar zeker ook voor het dagelijks management van de diabetes. Signalering en behandeling versterken de 'emotionele spieren' om de last van diabetes beter te kunnen dragen. Ik heb de naamgever van deze prijs, Niek Sniekers, persoonlijk gekend en weet dat hij deze benadering essentieel vond voor een goede diabeteszorg.' MIND is gebaseerd op een wetenschappelijk onderzoek van het VUmc en heeft vanwege het succes in 2007 een vaste plaats gekregen binnen de jaarlijkse controle, het zogeheten periodiek groot onderzoek (PGO).

Kidz&Ko en Diabeter
Elk jaar worden drie projecten genomineerd voor de Niek Sniekers Kwaliteitsprijs Diabeteszorg. Naast uiteindelijke winnaar MIND waren dat dit jaar Kidz&Ko van de samenwerkende ziekenhuizen in Oost- en Midden-Brabant en 'Diabeter: Doe wat, beweeg!' van Stichting Diabeter. Kidz&Ko (KinderDiabetesZorg&KwaliteitsOverleg) is een samenwerkingsverband van ziekenhuizen uit Tilburg, Den Bosch, Oss/Veghel, Helmond, Geldrop en Eindhoven om diabeteszorg toegankelijker te maken voor de kinderen met diabetes en hun ouders. Het doel is om de diabeteszorg heel specifiek af te stemmen op de belevingswereld en omstandigheden van kinderen en tieners met diabetes. Met 'Diabeter: Doe wat, beweeg!' wil Stichting Diabeter de toekomst van kinderen en jongeren met diabetes verbeteren door de gebruikelijke diabeteszorg te veranderen. Het doel hiervan is om een volledig nieuwe vorm van zorg te ontwikkelen die uitgaat van het individu en korte- en langetermijncomplicaties moet gaan voorkomen. Beide projecten ontvingen een bedrag van ¤¬1.500,- om te besteden aan de verbetering van de diabeteszorg.

Over de Niek Sniekers Kwaliteitsprijs Diabeteszorg De Niek Sniekers Kwaliteitsprijs Diabeteszorg is een tweejaarlijkse prijs die het farmaceutisch bedrijf Novo Nordisk uitreikt voor projecten die verbetering van diabeteszorg voor ogen hebben. De prijs werd in 2001 voor het eerst uitgereikt en was tot 2009 bekend als de Novo Nordisk Kwaliteitsprijs Diabeteszorg. In dat jaar werd de prijs opgedragen aan oud-directeur van Novo Nordisk Niek Sniekers, die in maart 2008 overleed. Meer informatie is te vinden op www.changingdiabetes.nl.

Over Changing Diabetes
Novo Nordisk beschouwt het als haar missie om de toekomst van diabetes te veranderen. Om dit vorm te geven, heeft de organisatie het 'Changing Diabetes'-programma ontwikkeld. Dit programma omvat diverse nationale en internationale initiatieven, die zich richten op communicatie met en voorlichting van mensen met diabetes, familie, vrienden, docenten, politici, artsen, zorgverzekeraars en andere betrokkenen. Met Changing Diabetes wil Novo Nordisk bereiken dat de behandeling van de ziekte, de diabeteszorg, de wijze waarop de maatschappij met de ziekte omgaat en de toekomst van diabetes veranderen en verbeteren. Meer informatie op: www.changingdiabetes.nl.

Over Novo Nordisk
Novo Nordisk is een wereldwijd farmaceutisch bedrijf met 87 jaar ervaring op het gebied van diabeteszorg. Het bedrijf heeft een groot aanbod van innovatieve geneesmiddelen, geavanceerde toedieningssystemen en diensten om de zorg en behandeling van mensen met diabetes te optimaliseren. Bovendien is Novo Nordisk toonaangevend op het gebied van stollingsstoornissen, groeihormoontherapie en hormonale substitutietherapie. Het hoofdkantoor is gevestigd in Denemarken. Novo Nordisk heeft meer dan 29.300 medewerkers in dienst in 76 landen en brengt haar producten op de markt in 179 landen. B-aandelen van Novo Nordisk zijn genoteerd aan de NASDAQ OMX Kopenhagen onder het symbool Novo-B. ADR's van Novo Nordisk zijn genoteerd aan de New York Stock Exchange onder het symbool 'NVO'. Novo Nordisk B.V. is gevestigd in Alphen aan den Rijn en heeft zo'n 150 medewerkers. Novo Nordisk neemt dit jaar de 5e plek van de Great Place to Work lijst in. Ze behoort daarmee tot de beste werkgevers van Nederland in 2010. Meer informatie op www.novonordisk.nl