TNS NIPO

TNS NIPO publicaties

20 mei 2010

Integratie: gevangen in dilemma's
Thema integratie alleen voor PVV-kiezer doorslaggevend in stemkeuze

Verplichte integratie of vreedzaam apart leven? Vrije schoolkeuze of het actief tegengaan van het ontstaan van `zwarte' scholen? Het zijn tegenstellingen waar Nederlanders maar moeilijk raad mee weten. Dit blijkt uit een peiling van TNS NIPO in opdracht van de Volkskrant.

Het thema integratie van moslims en allochtonen bepaalt deze verkiezingsstrijd niet, zoveel is duidelijk. Voor 27 procent van de kiezers speelt dit thema een belangrijke rol in hun stemgedrag, terwijl themas als zorg, sociale zekerheid en economie voor (meer dan) de helft van de kiezers een rol spelen. Alleen voor PVV-stemmers is het thema doorslaggevend.

Een op drie negatief over moslims..
De houding van Nederlanders ten aanzien van moslims is al jaren nagenoeg stabiel: zo'n derde staat negatief tegenover moslims, de helft is neutraal. Alleen in april 2008, vlak na het verschijnen van de film Fitna, was er een positieve opleving in de houding van Nederlanders jegens moslims.

---

1 | Twee keer zoveel Nederlanders negatief als positief over moslims, helft is neutraal

---

Staat u in zijn algemeenheid positief of negatief tegenover moslims in Nederland? Dec 2004 Jul 2005 Apr 2008 Jul 2009 Mei 2010 % % % % %
(Zeer) positief 14 18 26 19 15
Neutraal 49 43 53 43 52
(Zeer) negatief 35 37 19 35 31
Weet niet/ Geen mening 2 3 2 3 2

---

... maar niet alles mag gezegd worden
De negatieve houding van een groot deel van de Nederlandse bevolking jegens moslims betekent echter niet dat `alles gezegd mag worden'. De helft van de Nederlanders (50%) stelt dat vrijheid van meningsuiting niet boven discriminatie staat. Een kwart vindt van wel.

Integratie versus vrijheid: een moeilijke keuze Nederlanders zijn het in overgrote meerderheid niet eens met de stelling dat moslims zelf maar moeten uitmaken in welke mate ze integreren (83%). Maar de vraag wat beter is - vreedzaam apart leven of geforceerde integratie - leidt tot verdeeldheid (36% versus 38%). Datzelfde geldt voor `zwarte' scholen. Evenveel mensen zijn het eens (41%) als oneens (42%) met de stelling dat het tegengaan van het ontstaan van `zwarte' scholen belangrijker is dan de vrijheid van onderwijs. Ook over de kwestie of mensen op straat verplicht Nederlands moeten spreken (of dat ze vrij zijn om de taal van voorkeur te spreken) bestaat verdeeldheid.

Wel strenger optreden tegen huwelijksmigratie
Met betrekking tot immigratie zijn Nederlanders streng. Tweederde vindt dat de overheid strenger moet optreden tegen huwelijksmigratie, de helft vindt hetzelfde met betrekking tot gezinshereniging. Ongeveer de helft (48%) van de Nederlanders vindt dat er maximaal twintigduizend niet-westerse immigranten per jaar Nederland mogen inkomen, achttien procent vindt zelfs dat er geen enkele niet-westerse immigrant het land meer mag inkomen. Dat laatste geldt zelfs voor de helft van de PVV-stemmers.

C0521 AA | TNS NIPObase CAWI | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van De Volkskrant. Het veldwerk vond plaats van 14 t/m 16 mei 2010. Dit was nog voordat Hero Brinkman (PVV) zijn kritiek op Geert Wilders uitte. Daarbij werden in totaal 1.322 personen van 18 jaar en ouder ondervraagd (n=1.322). Er is herwogen op geslacht, leeftijd, opleiding, gezinsgrootte, regio en politiek stemgedrag (TK 2006).

Bij publicatie of verspreiding de bron TNS NIPO/De Volkskrant vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Peter Kanne (tel: 020 522 59 24) of Tim de Beer (tel: 020 522 53 99).

Wekelijkse peiling
Vanaf week 19, tot aan de verkiezingen van 9 juni, zal TNS NIPO, in samenwerking met De Volkskrant, wekelijks inhoudelijke peilingen en de virtuele zetelverdeling in de Tweede Kamer publiceren.