Universiteit Twente

Advanced Logistics (Dinalog)

Universiteit Twente scoort met projecten in Dutch Institute for Advanced Logistics (Dinalog)

20 mei 2010

Het recent opgerichte technologisch topinstituut Dutch Institute for Advanced Logistics (Dinalog), gevestigd in Breda, heeft uit een totaal van 22 ingediende projecten vijf projecten aangewezen voor subsidie. Bij twee van de vijf projecten zijn vakgroepen van MB/CTIT intensief betrokken. Het gaat om de groepen Information Systems and Change Management (prof. Jos van Hillegersberg) en Operationele Methoden voor Productie en Logistiek (prof. Henk Zijm).

De projecten zijn geselecteerd door een internationale commissie van wetenschappers (ISAC) en het bestuur van Dinalog. De looptijd van de projecten is gemiddeld vier jaar. Het doel is om door verregaande innovatie de logistieke sector in Nederland duurzamer, efficiënter en concurrender te maken. De positie van Nederland als Gateway to Europe wordt versterkt door een verschuiving van vervoer naar de regie over vervoerstromen en regie over servicelogistiek. Bij elk gehonoreerd project zijn verschillende kennisinstellingen en een consortium van bedrijven betrokken. De totale omvang van de projecten is EUR 9.4 miljoen. Daarvan is EUR 4.5 miljoen subsidie via Dinalog. De rest wordt gefinancierd door de deelnemende bedrijven en universiteiten.

Het project 4C4More wordt uitgevoerd door een consortium van negen bedrijven en vier universiteiten. Van de Universiteit Twente is de groep ISCM (MB/CTIT) betrokken bij het project. 4C staat voor Cross Chain Control Center. 4C's worden gezien als een belangrijk middel om de efficiency, veiligheid en duurzaamheid van wereldwijd transport te verbeteren. In dit project worden vragen rond de inrichting van 4C's geaddresseerd vanuit meerdere disciplines zoals logistiek, financieel en ICT. De bijdrage van de UT in dit project richt zich op de informatiearchitectuur van 4C's. Welke informatie moet worden gedeeld tussen bedrijven en hoe kan hiermee de coordinatie in internationaal transport worden verbeterd? In meerdere casestudies met bedrijven worden 4C's ontworpen waarin nieuwe concepten zoals cloud computing, delen van fuzzy data en intelligente beslissingsondersteuning worden beproefd. Het project zal leiden tot nieuwe kennis over de inrichting van 4C's. Het consortium bestaat uit: Bakker Logistics, Cordys, ING, Kuehne+Nagel, Nabuurs, Unilever Benelux en de universiteiten: Erasmus Universiteit Rotterdam, TU Eindhoven, Universiteit Twente en de Vrije Universiteit.

Het project ProSeLo (Proactive Service Logistics for Advanced Capital Goods) wordt uitgevoerd door tien bedrijven, één brancheorganisatie en drie universiteiten. De groep OMPL (MB/CTIT) van de Universiteit Twente leidt het deelproject Last Buy and Re-Use. Capital Goods zijn machines/installaties die van wezenlijk belang zijn voor de productie van goederen of diensten. Ze kenmerken zich veelal door intensief gebruik en zeer hoge kosten bij storingen. In de praktijk blijkt de instandhouding van dergelijke installaties vaak minstens zo duur als de aanschaf ervan. Steeds meer bedrijven willen samen met de aanschaf van deze machines ook het onderhoud en bijbehorende zaken geregeld hebben. Het onderzoek moet nieuwe oplossingen leveren om Service Control Towers significant beter te laten functioneren, sneller en tegen lagere kosten. Op deze wijze wordt mede ingespeeld op de vraag naar duurzaamheid bij het ontwikkelen en exploiteren van kapitaalgoederen. Het consortium bestaat uit: ASML, Ceva Logistics, DAF Trucks, Fokker Services, Gordian Logistics Experts, IBM, Océ Technologies, Marel Stork Poultry Processing, Thales en Vanderlande Industries. Verder het Service logistics Forum en de universiteiten: TU Eindhoven, Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit Twente.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janneke van den Elshout (053 4895432)