Waterschap Groot Salland

Baggeren Deventer Buitengracht in najaar 2010 van start.

Laatste wijziging: 20 mei 2010

De waterbodem van de Buitengracht in Deventer krijgt een grote schoonmaakbeurt. Dit najaar start de sanering. Medio 2011 heeft de gracht weer een schone en opgeruimde bodem. Voordat de baggerwerkzaamheden beginnen, wordt eerst gedregd naar fietsen en dergelijke en wordt onderzoek gedaan naar de mogelijke aanwezigheid van explosieven en munitie uit de Tweede Wereldoorlog.

Bodemverontreiniging

De waterbodem van de Buitengracht is verontreinigd. Sanering is nodig. Het project wordt betaald door de provincie Overijssel, de gemeente Deventer en Waterschap Groot Salland. Baggeren is nodig omdat de gracht door afval, rioolstorten en historische fabriekslozingen is vervuild en door bezonken slib te ondiep is geworden. Riooloverstort vervuilt het water en treedt met name op bij hevige regenbuien. Vervuild slib is nadelig voor de natuur in en rondom het water, maar vormt geen gevaar voor de gezondheid van mensen.

Niet geëxplodeerde explosieven

In de Buitengracht liggen mogelijk nog niet geëxplodeerde explosieven (NGE) en munitie uit de Tweede Wereldoorlog. Er kunnen nog niet ontplofte vliegtuigbommen liggen, maar ook granaten en munitie die op het eind van de oorlog zijn gedumpt. Na de oorlog is de gracht nog nooit gebaggerd en hebben er ook geen ingrijpende werkzaamheden plaatsgevonden. In 2009 is voor het eerst sinds de oorlog onderzoek gedaan naar het risico van het aantreffen van explosieven en munitie in en rondom de Buitengracht. De conclusie van het vooronderzoek is dat delen van de Buitengracht een verhoogd risico hebben op de aanwezigheid van niet ontplofte explosieven en munitie. De gemeente verzorgt de projectleiding voor het NGE-gedeelte van het project.

Werkzaamheden

In de Buitengracht wordt eerst door aannemingsbedrijf van Heteren gedregd naar fietsen en andere rommel. Na deze opruimactie wordt door het gespecialiseerde bedrijf T&A Survey explosievenonderzoek uitgevoerd. Mochten daarbij verdachte voorwerpen worden aangetroffen, dan worden deze `benaderd' door een duikploeg en aanvullende detectieapparatuur om te zien of het echt om een explosief gaat. Als dat het geval is, dan zal zekerstelling en ruiming plaatsvinden. Naar verwachting zijn met deze werkzaamheden tien weken gemoeid. Het dreggen en het explosievenonderzoek worden per boot uitgevoerd.

De baggerwerkzaamheden zelf vinden onder leiding van het Waterschap Groot Salland plaats. De activiteiten starten in de herfst en duren naar verwachting zes tot zeven maanden.

Investeren in Overijssel

Dit project maakt onderdeel uit van het investeringsprogramma "Investeren in Overijssel'. Hiermee investeert de provincie Overijssel extra in de Overijsselse woon-, leef- en werkomgeving. Tot en met 2011 gaat het om een bedrag van ruim 300 miljoen euro. Deze investering komt bovenop de reguliere begroting uit het coalitieakkoord &Overijssel 2007-2011. Het programma voorziet in een breed scala aan projecten op het gebied van ruimtelijke ordening, mobiliteit, economie, landelijk gebied, water, milieu en culturele en sociale infrastructuur. Duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit zijn de rode draden bij de keuze van de projecten. De extra investeringen zijn mogelijk gemaakt door de verkoop van de Essent aandelen door de provincie.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl