Nederlands Jeugdinstituut


Ouderschapsverlof steeds urgenter

Maatschappij vraagt steeds meer van ouders

De beschikbare kennis over de ontwikkeling van baby's, maakt duidelijk dat de combinatie van ouderschapsverlof van zes maanden en aansluitend kinderopvang volgens de gestelde kwaliteitsvoorwaarden, het beste is voor de baby en zijn werkende ouders. De noodzaak voor maatregelen is nog niet voelbaar. Door de druk op de arbeidsmarkt zal dit in de toekomst urgenter zijn. Dit en meer kwam aan de orde tijdens het congres Babyopvang kan beter! afgelopen woensdag. Een initiatief van Uitgeverij SWP, KinderMAATwerk en het Nederlands Jeugdinstituut.

Meer werken

De noodzaak om maatregelen te nemen om ouders van baby's beter te faciliteren om de zorg voor hun baby te combineren met hun werk, voelen we nu nog niet. Veel ouders werken parttime en maken daardoor niet meer dan twee dagen gebruik van het kinderdagverblijf. In de toekomst vraagt de maatschappij van jonge ouders om meer te gaan werken: deeltijd plus. Dit is hard nodig om de zorg en onderwijssector draaiende te houden. Hierdoor zal voor meer dagen per week een beroep gedaan moeten worden op het kinderdagverblijf. Alleen zijn jonge baby's daar vaak nog niet aan toe. Bovendien biedt deze gang van zaken voor ouders weinig kansen om aan hun nieuwe ouderrol te wennen en een goede band met de baby op te bouwen. De maatschappij zou daarom ouders met jonge baby's moeten uitzonderen via het ouderschapsverlof. Liefst een ouderschapsverlof dat gedeeld kan worden door de vader en de moeder, zodat zij beiden gedurende die zes maanden toch aan het arbeidsproces kunnen blijven deelnemen.

Keuzevrijheid?

Veel aanwezigen op het congres - mensen vanuit de praktijk, belangenverenigingen en politiek - vonden dat ouders zelf kunnen kiezen wat het beste is voor hun baby. Maar ook werd gesteld dat er eigenlijk geen keuzevrijheid is. De trend in de maatschappij is steeds meer werken, ook in het eerste levensjaar van je kind. Hoe meer ouders deze trend volgen, des te moeilijker het voor andere ouders is om zich daaraan te onttrekken. Zij raken met hun baby in een isolement. Keuzevrijheid is dus relatief.

Meer onderzoek

Het Nederlands Jeugdinstituut heeft uit de levendige discussies de conclusie getrokken dat meer onderzoek nodig is naar de beste combinaties van ouderschapsverlof en kinderopvang. Bijvoorbeeld: wat is voor de baby nu eigenlijk een geschikte aanvangsleeftijd om in het kinderdagverblijf te starten: zes maanden, negen maanden? Of toch liever met de eerste verjaardag, zoals in de landen om ons heen? En hoe kunnen kinderdagverblijven en gastouderbureaus met elkaar samen werken in de opvang van baby's? De gastouderopvang presenteerde zich tijdens het congres als een goed alternatief voor babyopvang in de groep, mits aan dezelfde kwaliteitsvoorwaarden als in kinderdagverblijven wordt voldaan.

Congres Babyopvang kan beter!

Met dit congres sloegen Uitgeverij SWP, KinderMAATwerk en het Nederlands Jeugdinstituut de handen ineen om het maatschappelijk debat over babyopvang te voeden. Aanleiding vormde de kenniskring `Sociaal-emotionele aspecten van de kinderopvang' van het Nederlands Jeugdinstituut. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds vaker dat het eerste levensjaar cruciaal is voor de ontwikkeling van kinderen. Op basis daarvan kwam de kenniskring tot een aantal aandachtspunten over de opvang van baby's, bestemd voor kinderdagverblijven, overheid en werkgevers.