Talis


Talis bouwt aan prettige wijken

Het jaar 2009 was voor woningcorporatie Talis vol veranderingen.

Een ingrijpende reorganisatie werd afgerond; er kwam een nieuwe directeur-bestuurder aan het roer en daarbij speelde ook nog de economische crisis. Het deze week verschenen jaarverslag 'Leven begint met wonen' beschrijft het allemaal glashelder. Wat opvalt is de breedte van het takenpakket: woningen verhuren anno 2010 is vooral ook sleutelen aan de wijk, en samenwerken met partners.

'Talis biedt een steuntje in de rug aan kwetsbare groepen op de woningmarkt die vooruit willen. Dit doen wij door te zorgen voor goede, passende woningen, tevreden klanten en goed functionerende wijken.' - Met deze nieuwe missie, een nieuwe directeur-bestuurder en een nieuwe strategische visie zijn in 2009 stevige fundamenten gelegd. "Nu kunnen we weer gaan bouwen aan onze wijken, en dan niet alleen met stenen," zegt directeur Walter Hamers.

Stichting Talis is actief in Nijmegen en Wijchen. Met bijna 15.000 panden, 149 medewerkers en een balans-totaal van 630 miljoen is Talis een van de grotere woningcorporaties in de regio Arnhem-Nijmegen. Sociale verhuur anno 2010 gaat al lang niet meer over huizen. Corporaties hebben te maken met vergrijzing, met sociale problemen en bijzondere woonvormen. Zaken die alleen kunnen worden opgelost in nauwe samenwerking met andere partijen als gemeenten, welzijnsorganisaties en zorgaanbieders.

Duurzaam en zuinig

Ondanks de crisis vallen er in 2009 mooie resultaten te noteren. Talis kreeg 59 nieuwe woningen opgeleverd; gestart werd met de bouw van 444 nieuwe. Voor de komende vier jaar staan er 1.300 in de planning. Duurzaamheid is een verhaal apart. Gebruik van duurzame materialen is voortaan verplicht bij standaard onderhoud. Ruim 1.800 woningen werden opgewaardeerd naar energielabel C of hoger. Talis trekt per jaar ⬠3 mio hiervoor uit. Alle nieuwe woningen hebben energielabel A. In de Nijmeegse Waterstraat werden 24 appartementen aangesloten op een verwarmingssysteem met zonnepanelen en aardwarmte. Geen nieuwe appartementen, maar bestaande; het gaat hier om een proef. 24 andere woningen in de Thorbeckestraat (Hatert) kregen zonnepanelen op het dak. Bijzonder is dat deze verbeteringen niet direct leiden tot huurverhoging voor de zittende huurders.

Briljant sociaal

Drie sociale projecten vielen in 2009 in de prijzen. Talis, de gemeente Nijmegen en projectontwikkelaar De Principaal wonnen De Gouden Piramide voor het Dobbelmanterrein. Samen met de bewoners is het terrein van de oude zeepfabriek omgetoverd tot een toonaangevend woon-, zorg- en werkgebied. Talis nam hier vooral de zorggebouwen voor haar rekening. Het architectenbureau Marlies Rohmer tekende voor het project. Eerder werd het Dobbelmanterrein onderscheiden met de architectuurprijs van de gemeente Nijmegen. Talis nam ook het initiatief voor de beweegtuin Leuvensbroek (Lindenholt), waar oudere buurtbewoners in de open lucht kunnen sporten en elkaar kunnen ontmoeten. Het ministerie van VROM gaf de beweegtuin een stimuleringspremie van ⬠10.000 als 'meest briljante inval'. De N.E.C. Buurtbattle tot slot kreeg als eerste project in Nederland de 'Groene Bal'; het keurmerk voor maatschappelijk ondernemen in de voetbalsector. De Buurtbattle laat kinderen uit probleemwijken kennismaken met sport en sociale activiteiten. Talis is mede initiatiefnemer hiervan als medeoprichter van de stichting âWij staan voor de Wijkâ.

Directeur Hamers heeft wel een verklaring voor deze 'pareltjes': "Vroeger ging 90% van onze energie zitten in de aanpak van overlast, veroorzaakt door 10% van de huurders. Tegenwoordig richten we ons vooral op de mensen die wel mee willen doen."

Resultaten

Talis sluit het boekjaar 2009 af met een verlies van ⬠56,8 miljoen. Dit is vooral het gevolg van het afboeken van onrendabele investeringen en het boekhoudkundig lager waarderen van het bezit. Ook de verkoop van woningen liep terug en leverde ⬠4,8 miljoen minder op. Het aantal huurders met betalingsproblemen nam toe. Allemaal zaken waarin de crisis zich direct laat voelen. Maar een crisis heeft soms ook voordelen. Zo biedt de vertraagde woningbouw in De Waalsprong gelegenheid om nog eens kritisch te kijken naar de plannen. Er stonden vooral eengezinswoningen op het programma. De ervaring in Nijmegen west leert dat dit soort eenzijdig samengestelde wijken niet toekomstbestendig is. Het idee is nu om toch meer in te zetten op een grotere verscheidenheid in het woningaanbod.

Organisatie

Talis werd sinds 2007 geplaagd door automatiseringsproblemen. Ze zijn op een originele manier opgelost. Besloten werd om opnieuw te beginnen; dit keer koos men ervoor niet het systeem aan te passen aan de organisatie, maar de werkprocessen af te stemmen op het systeem. Het voordeel was dat daardoor ook de interne samenwerking verbeterde. In 2009 werd ook een nieuwe directeur-bestuurder benoemd: Walter Hamers volgde per 1 september interim-manager W. Staargaard op. Met C. Strik werd na een dienstverband van 28 jaar een passende vertrekregeling overeengekomen. "Al met al was 2009 best een heftig jaar," besluit Walter Hamers. "Maar we boeken ondanks de economische tegenwind goede resultaten. De klanttevredenheid is met een ruime 7 onveranderd hoog en daar gaat het uiteindelijk om."