Rijksmuseum van Oudheden
Rijksmuseum van Oudheden verlengt tentoonstelling 'Terracotta'

De tentoonstelling 'Terracotta' (Italiaans voor 'gebakken aarde') in het Leidse Rijksmuseum van Oudheden wordt wegens succes verlengd tot en met 5 september. De tweehonderd klassieke Griekse damesfiguurtjes, handgevormde godenbeelden uit Syrië en Irak, dierfiguren en Egyptische miniatuurhuisjes van terracotta zagen sinds de opening in december ruim 50.000 bezoekers. De komende maanden zijn er in het museum extra terracotta-workshops, gratis rondleidingen op zondagochtend en een lezing over terracotta beelden op de daken van tempels in Italië.

Tijdens de verlenging staat op de oudheid geïnspireerde kunst van keramisten Catrin Howell (GB), Qassim Alsaedy (Irak/NL), Màrta Nagy (Hon) en Heather Park (GB) in de tentoonstellingszaal te midden van de millennia-oude terracotta's uit de museumcollectie. Door deze combinatie wil het museum de continuïteit van de vormen en technieken uit de oudheid en de tijdloze mogelijkheden van het materiaal benadrukken. De moderne dierfiguren, reliëfs, miniatuur-sarcofagen en florale werken maakten eerder deel uit van een 'terracotta-route' door het museum.
Bij de tentoonstelling organiseert het museum een avondlezing op 15 juni, terracotta-workshops op 4 en 24 juni, gratis rondleidingen op zondagochtend (11.00 uur), een Museumwandeling met conservator Ruurd Halbertsma op zondag 30 mei (14.00 uur) en high tea-arrangementen voor groepen (reserveren). De Museumshop biedt een speciaal 'Terracotta'-assortiment, met o.a. de full colour tentoonstellingspublicatie (72 pgs., ¤12,95) en een uitgave van het magazine van Vriendenvereniging RoMeO (32 pgs, ¤2,95). Meer informatie staat op www.rmo.nl.

De archeologische terracotta's in de tentoonstelling bestrijken samen een periode van ruim vijfduizend jaar. Blikvangers zijn het prachtig gevormde beeldje van een gevleugelde Eros en het figuurtje van de godin Nikè die de overwinning viert. De verschillende functies die ze hadden in het oude Nabije Oosten, Egypte, de Klassieke Wereld en het vroege Nederland komen uitvoerig aan bod. Alle voorwerpen staan zo opgesteld dat bezoekers optimaal kunnen genieten van hun schoonheid, vormgeving en details. Bovendien is er extra aandacht voor de esthetiek van de voorwerpen en de productietechnieken in de oudheid. Daarmee trekt het Rijksmuseum van Oudheden de lijn door uit de exposities 'Schitterend Glas' (2006) en 'Schitterend Sieraad' (2008).
Al in het vierde millennium v.Chr. maakten mensen in het oude Nabije Oosten en Egypte de mooiste voorwerpen van terracotta. De meeste terracotta figuurtjes zijn gevonden bij heiligdommen. Daar dienden ze als geschenk aan de goden: als een smeekbede voor een zwangerschap of om te danken voor een goede oogst. Terracotta voorwerpen zijn ook teruggevonden in huizen en graven. Voor archeologen zijn ze een belangrijke bron van informatie over religieuze gebruiken, begrafenissen, modeverschijnselen of eenvoudigweg de huisraad uit de tijd waarin ze werden gemaakt.



Rijksmuseum van Oudheden