Algemene Onderwijsbond
AOb wijst bezuinigingen op onderwijs en salarissen af
CPB: CDA bezuinigt op onderwijs

Het CDA bezuinigt volgens het Centraal Planbureau (CPB) als enige grote partij op onderwijs. Ook de SGP en de PVV bezuinigen meer dan ze investeren. D66 investeert het meest (2,2 miljard euro), maar de investeringen van de PvdA, GroenLinks en de VVD leveren de meeste economische groei op volgens het planbureau. Het centraal planbureau heeft de plannen van CDA, VVD en ChristenUnie om lonen in het onderwijs minder te laten stijgen dan in de markt afgekeurd, omdat ze structureel niet haalbaar blijken en leiden tot slechtere arbeidsvoorwaarden.

Bezuinigingen op beroepsonderwijs
Het CDA bezuinigt per saldo 400 miljoen euro. Tegenover een kleine plus voor scholing van leraren (100 miljoen euro) en vroege en voorschoolse educatie (150 miljoen euro) staan bezuinigingen op het collegegeld van studenten en het verkorten van mbo-opleidingen. Deze laatste maatregel kreeg veel kritiek van bestuurders, ouders, leerlingen en personeel. De SGP kan volgens het CPB de bezuinigingen alleen realiseren als de klassen groter worden.

Investeringen lonen
Alle politieke partijen spreken de ambitie uit om in de top vijf van kenniseconomieën te komen. De investeringen van PvdA (1,6 miljard), GroenLinks (1,5 miljard) en de VVD (0,7 miljard) leveren voor de economische groei het meeste op. Investeringskampioen D66 (2,2 miljard) scoort volgens het CPB een 4e plaats in deze ranglijst. De investeringen van deze partijen leiden tot een spectaculaire groei van het bruto binnenlands product (bbp) van tussen de 3,25 en 4,75%.

AOb: Prestatiebeloning ten onrechte hoog beloond
In het CPB-rapport is zichtbaar dat veel partijen een vorm van prestatiebeloning invoeren voor het onderwijspersoneel. Hier slaan de partijen volgens AOb-voorzitter Walter Dresscher de plank mis: "Lessen uit het buitenland leren dat er geen eerlijk systeem bestaat voor het meewegen van leerling- of schoolprestaties in de salarissen van individuele leraren of docententeams. Het is effectiever is het belonen van verdere opleiding."



Algemene Onderwijsbond