Ingezonden persbericht

Dreigende sluiting jongerenpension Traverse, Tilburg

Het jongerenpension van Traverse aan de Ringbaan Noord wordt door rijks- en provinciale bezuinigingen in zijn voortbestaan bedreigd. Sluiting op termijn ligt daardoor in het verschiet. De SP-raadsfractie wil dat het college van B&W met Traverse en met de provincie in gesprek gaat over het openhouden van het jongerenpension en dat de geplande gemeentelijke bezuiniging van tafel gaat.

Het jongerenpension vangt een toenemend aantal jongeren met woon- en geldproblemen op en voorziet in hun behoefte aan opvang, ondersteuning en begeleiding naar werk of een opleiding. Daarmee is het volgens de SP een noodzakelijke voorziening in de stad. "Het verdwijnen ervan zal niet alleen veel menselijk leed maar ook veel maatschappelijke kosten veroorzaken", zegt fractievoorzitter Veerle Slegers: "Denk aan het ontsporen van jongeren met alle gevolgen voor de lokale samenleving en de gemeentelijke budgetten. Voorkomen is beter en goedkoper dan genezen."

Slegers wil dat het college de provincie (verantwoordelijk voor jeugdhulpverlening) aanspreekt op haar verantwoordelijkheid. Daarnaast wijst de socialistische voorvrouw het college op de E15 miljoen tellende Reserve Sociale Investeringen die in de vorige raadsperiode op voorstel van de SP werd ingesteld als buffer voor tekorten bij sociale voorzieningen. Het nieuwe college wil deze reserve ook gebruiken voor wegenaanleg, bedrijventerreinen, T-Dome, Piushaven, Wilhelminakanaal en een nieuw gebouw voor Traverse. Dat was niet de bedoeling, zegt Slegers: "Dit geld is niet voor stenen maar voor mensen".



Ingezonden persbericht