Stimuleringsfonds voor de Pers

Subsidie voor onderzoek 'Journalistiek in veranderend krachtenveld'

Het bestuur van het Stimuleringsfonds voor de Pers heeft besloten een subsidie ter hoogte van ¤ 38.390,- in de vorm van een uitkering beschikbaar te stellen aan de Universiteit van Amsterdam ten behoeve van het onderzoek 'Journalistiek in een veranderend krachtenveld: PR, Voorlichting en Empowerment'. Het onderzoek wordt uitgevoerd door professor Frank van Vree, hoogleraar 'Journalistiek en Cultuur' en onderzoeker Mirjam Prenger. Beide zijn werkzaam aan de afdeling Mediastudies van de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Als vervolg op een eerder onderzoek -'Schuivende grenzen: de vrijheid van de journalist in een veranderend medialandschap'- van Frank van Vree uit 2004 willen de onderzoekers een aantal thema's verder uitwerken en toetsen. De relatie tussen journalistiek en pr/ voorlichting staat hierin centraal. De afgelopen tijd klonk de roep om de voorlichtings- / pr-machine van de overheid aan banden te leggen steeds luider. Daarnaast zijn er steeds grotere zorgen over de invloed die bedrijven door middel van bijvoorbeeld PR bureaus hebben op het journalistieke product.

Het doel van het onderzoek is de groei van de PR/ Voorlichtingsbranche te kwantificeren om vervolgens op basis hiervan een "..uitgebreide empirische analyse van de van de ontwikkelingen in de relatie tussen media en pr en voorlichting, zowel kwantitatief als kwalitatief..." uit te voeren. Op basis van de onderzoeksresultaten zal vervolgens een set van aanbevelingen aan journalisten worden gedaan om hiermee hun positie ten opzichte van deze partijen te versterken.

Het besluit tot deze subsidieverlening is gebaseerd op artikel 8.15 van de Mediawet, dat de mogelijkheid biedt subsidie te verstrekken aan onderzoek ten behoeve van de persbedrijfstak als geheel, voor zover dat onderzoek past in de doelstelling van het Stimuleringsfonds. De belangrijkste voorwaarde daarbij is dat de probleemstelling van het onderzoek
moet passen binnen de doelstelling van het Stimuleringsfonds: het handhaven en stimuleren van de pluriformiteit van de pers, voor zover die van belang is voor de informatie en opinievorming. Daar is hiervan sprake, gelet op het doel van het onderzoek om handvaten te bieden waarmee de positie van de journalistiek en de kwaliteit van het journalistieke product versterkt kan worden. Het onderhavige onderzoek kan ertoe bijdragen dat meer gegevens hierover beschikbaar komen. Naar de mening van het Stimuleringsfonds voor de Pers past dit onderzoek derhalve binnen de doelstellingen van het fonds en zal het de bedrijfstak ten goede komen.