Ingezonden persbericht

Geluidsimulator Sensibel van Royal Haskoning wint Het Ei van Columbus 2010

Nijmegen, 20 mei 2010 - Geluidsimulator Sensibel van Royal Haskoning is uit vier categoriewinnaars verkozen tot hoofdwinnaar van het Ei van Columbus 2010. Minister Huizinga van VROM reikte vandaag het Ei van Columbus uit tijdens de bijeenkomst 'Tel uit uw winst' voor MKB-ers in Den Haag. Het Ei van Columbus is dé nationale prijs voor duurzame innovatie en wordt iedere twee jaar uitgeschreven door het ministerie van VROM samen met vier andere ministeries.

De vakjury vindt dat de geluidsimulator echt een innovatieve dienst is die de discussie over geluid en overlast naar een hoger niveau kan tillen. De vakjury heeft hoge verwachtingen van de slimme geluidsimulator, en ziet veel potentie in deze marktrijpe dienst.

Rolf Bossert (regionaal innovatiemanager bij Syntens)van de vakjury: "Op basis van deze simulatie kunnen burgers, bedrijven en overheden een dialoog voeren over de werkelijke geluidsoverlast en de best mogelijke keuze".

Sylvia Koolmees (adviseur Geluid & Bodem RWS) is enthousiast over de inzet van computerprogramma Sensibel: "Rijkswaterstaat had al een geluidsimulator, maar die gaf alleen het geluid weer van een snelweg. De bewoner ervaart echter meerdere geluidsbronnen tegelijk (spoorweg, verkeer gemeentelijke weg, winkelcentrum, kerkklokken) die samen één achtergrondgeluid vormen. Met Sensibel kun je mensen beter uitleggen wat bijvoorbeeld de impact voor hen is van infrastructurele ingrepen zoals een extra rijbaan."

Sensibel

Bij veel ingrepen in onze leefomgeving speelt geluid een belangrijke rol. De overheid heeft via wetgeving de spelregels op het gebied van geluid bepaald. Voor de professionals op dit gebied zijn deze spelregels duidelijk en begrijpelijk. Voor de omwonenden zijn dit vaak getallen die weinig tot niets zeggen. Om hier verandering in te brengen, heeft Royal Haskoning de geluidsimulator Sensibel ontwikkeld. Deze simulator vertaalt die resultaten van geluidsonderzoeken voor bewoners naar levensechte geluidsfragmenten. Geluidsfragmenten die bovendien - naast de geluidsbron die de aanleiding voor een onderzoek vormt - alle omgevingseigen bronnen bevat.

Voor omwonenden betekent Sensibel dat er een goede interpretatie van de geluidsituatie in een omgeving mogelijk is. Bovendien krijgen zij de resultaten op een begrijpelijke manier gepresenteerd.

Sensibel laat zien dat er binnen Royal Haskoning actief wordt gezocht naar innovatieve oplossingen voor specifieke vragen. Dit past ook binnen de strategie om de aanpak van geluidhinder - naast het voldoen aan regelgeving- ook vanuit het standpunt van de bewoner te analyseren, teneinde een echt duurzame oplossing te kunnen geven.

Royal Haskoning
Royal Haskoning is in 1881 in Nederland opgericht en is actief in 17 landen, met 3900 medewerkers en 57 kantoren. Royal Haskoning is een multidisciplinaire, internationaal opererende onderneming. De consultants, architecten en ingenieurs van de onderneming adviseren bij zeer uiteenlopende projecten op het gebied van ruimtelijke ordening, infrastructuur & transport, gebouwen, gebouwinstallaties & constructies, industrial concepts, industrial engineering, water & watermanagement, milieu, kusten & rivieren, havens en maritieme installaties. Bedrijven en overheden over de hele wereld doen een beroep op Royal Haskoning vanwege haar kennis en ervaring en de focus op de duurzame interactie tussen mensen en hun omgeving. Royal Haskoning laat zich inspireren door de Cradle to Cradle®-filosofie.