Ingezonden persbericht

Het Geheugen van Nederland presenteert: Centsprenten van de Koninklijke Bibliotheek

Den Haag, 20 mei 2010
De collectie centsprenten van de Koninklijke Bibliotheek (KB), de nationale bibliotheek van Nederland, is vanaf vandaag te bekijken op www.geheugenvannederland.nl. De collectie centsprenten is voor onderzoekers en anderen met belangstelling voor de geschiedenis van Nederland een ware schatkamer met beelden en teksten uit het verleden.

Collectie centsprenten
De KB bezit een belangrijke collectie zeldzame centsprenten uit de periode 1730-1900. Deze verzameling centsprenten geeft een goed beeld van de onderwerpen waar de Nederlandse bevolking in geïnteresseerd was, zoals vervoer, mode, het huishouden en bewerken van het land. Voor onderzoekers en anderen met belangstelling voor de geschiedenis van Nederland is dit een ware schatkamer met beelden en teksten uit het verleden. Deze voorloper van zowel krant als strip werd gedrukt op ongevouwen vellen drukpapier (plano's) en was te koop voor één of meer centen.
De collectie van de KB bevat circa 1300 centsprenten en is ontstaan door schenkingen en enkele aankopen. Het grootste deel van de collectie centsprenten, meer dan duizend exemplaren, is geschonken door Aernout Borms en Leny Borms-Koop. Alle prenten uit de KB-collectie zijn nu te bekijken op www.geheugenvannederland.nl.

Tentoonstelling, boek en website
Naast de collectie centsprenten op het Geheugen van Nederland is bij de Atlas Van Stolk, in het Schielandshuis in Rotterdam, tot en met 13 juni de tentoonstelling Kinderprent voor 1 cent te zien. Op 2 juni vindt bij de Atlas Van Stolk een symposium plaats met drie lezingen door onderzoekers van centsprenten en de presentatie van het rijk geïllustreerde boek Centsprenten: Massaproduct tussen heiligenprent en stripverhaal, geschreven door Aernout Borms. Tijdens het symposium wordt ook de collectie centsprenten op het Geheugen van Nederland gepresenteerd.
Zie voor programma en aanmelding: www.atlasvanstolk.nl

Bekijk nu op www.geheugenvannederland.nl/?/nl/collecties/centsprenten de centsprentencollectie van de Koninklijke Bibliotheek om een goed beeld te krijgen van de onderwerpen waar de bevolking in de achttiende en negentiende eeuw belangstelling voor had.

Het Geheugen van Nederland
Het Geheugen van Nederland is het nationale digitaliseringsprogramma van de Koninklijke Bibliotheek. Het programma wil de vaak verborgen collecties van archieven, musea en bibliotheken digitaliseren en beschikbaar stellen op internet, om zo een nationale digitale beeldbank van cultureel erfgoed op te bouwen. Het materiaal in het Geheugen van Nederland bestaat uit afbeeldingen, geluid, bewegend beeld en tekst.

De Koninklijke Bibliotheek
KB, nationale bibliotheek van Nederland
De KB (Koninklijke Bibliotheek) is de nationale bibliotheek van Nederland en heeft als missie om mensen en informatie samen te brengen. De komende jaren spant de KB zich in om alle Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften te digitaliseren.