Ingezonden persbericht

Kandinsky en Der Blaue Reiter ontvangt 150.000ste bezoeker

Verlengd t/m 13 juni 2010!

Gemeentemuseum Den Haag

Vandaag ontving het Gemeentemuseum Den Haag de 150.000ste bezoeker voor de tentoonstelling Kandinsky en Der Blaue Reiter. Vanwege dit grote succes wordt de expositie verlengd en zullen de felgekleurde werken vol emotie van kunstenaars als Kandinsky en zijn geestverwant Franz Marc, Gabriele Münter, Alexej von Jawlensky, August Macke en Marianne von Werefkin nog tot en met 13 juni aanstaande schitteren in het Gemeentemuseum. Door de grote drukte zijn de openingstijden tijdelijk verruimd en opent het museum gedurende de tentoonstelling om 10 uur 's ochtends zijn deuren.

Bezoekers die hun entreekaartje goed bewaren, kunnen tijdens de verlenging, van 25 mei t/m 13 juni, samen met iemand anders voor de prijs van één naar binnen.

Ook tijdens deze laatste weken organiseert het Gemeentemuseum nog diverse activiteiten. Op Tweede Pinksterdag is er bijvoorbeeld een concert in de aula waarin de relatie tussen beeldende kunst en muziek zal op 24 mei om 16.00 uur in de aula van het museum belicht worden. Zangeres Inga Schneider en pianist Cristian Peix brengen samen de bijzondere liedcyclus Das Buch der Hängenden Gärten van Schönberg ten gehore. Musicologe Sabine van der Heijden zal op een beeldende manier vertellen over de link tussen Schönberg en Kandinsky die elkaar op verschillende manieren beïnvloedden.

Binnen de groep Der Blaue Reiter volgt Kandinsky namelijk zijn eigen pad. Volgens hem bestaat er een duidelijke gevoelsrelatie tussen klank en vorm. Deze bevinding wordt een belangrijk uitgangspunt van zijn werk en leidt uiteindelijk tot wat algemeen beschouwd wordt als het eerste abstracte schilderij ter wereld. Een mooi voorbeeld van Kandinskys zoektocht naar de ultieme versmelting van schilderkunst en muziek zijn de reeksen Improvisaties en Composities waarin de klanken van de muziek bijna hoorbaar zijn bij het kijken naar de schilderijen.

Bij de tentoonstelling verscheen het eerste prentenboek dat het Gemeentemuseum in samenwerking met Uitgeverij Leopold uitgeeft. Veelbekroond schrijver en illustrator Daan Remmerts de Vries maakte Meneer Kandinsky was een schilder voor kinderen van 5 jaar en ouder. Inmiddels beleeft dit boek alweer de derde druk. De originele prenten van dit boek blijven, net als de tentoonstelling, tot en met 13 juni te zien.

De tentoonstelling komt tot stand in nauwe samenwerking met de Städtische Galerie im Lenbachhaus in München. Naast het kinderkunstboek, is er ook een rijk geïllustreerde catalogus met bijdragen van Doede Hardeman, Annegret Hoberg, Helmut Friedel en Franz Kaiser. (Ludion/de Bezige Bij ¤ 24,90)

De tentoonstelling is onderdeel van Holland Art Cities en wordt mede mogelijk gemaakt door het SNS Reaal Fonds.