MBO raad

Van Zijl neemt 'Handreiking samenwerking arbeidsmarkt-mbo' in ontvangst

20-05-2010 - MBO Raad-voorzitter Jan van Zijl en staatssecretaris Marja van Bijsterveldt hebben vandaag het rapport `Handreiking samenwerking arbeidsmarkt - mbo' in ontvangst genomen.
Naast het geven van goed beroepsonderwijs wordt van mbo-instellingen steeds meer verwacht: ondersteunen van vernieuwingen in het bedrijfsleven, zorgen dat jongeren meer worden opgeleid voor beroepen waar de arbeidsmarkt om vraagt en mbo's dragen bij aan het opleiden van werkenden en werkzoekenden.

Ondernemers en gemeenten kloppen hiervoor steeds vaker aan bij onderwijsinstellingen zoals het mbo. Voor het rapport zijn daarom speciaal voor mbo-instellingen ervaringen verzameld en bewerkt tot tips om deze regionale samenwerking te verbeteren.

Van Bijsterveldt liet in een reactie weten enthousiast te zijn over deze handreiking en gaf aan dat het rapport een ondersteuning biedt om deze samenwerking tussen de drie O's (ondernemers, onderwijsinstellingen en overheid) te versterken.

De tips gaan onder andere over: de versterking van bestuurlijke samenwerking en betere benutting van regionale arbeidsmarktinformatie om te weten welke opleidingen nodig zijn. Daarnaast biedt het rapport tips om met ondernemers verschillende beroepsgroepen beter aan te laten sluiten bij de gewenste mbo-opleidingen.