Gemeente Utrecht

20 mei 2010

Bestemmingsplan Thorbeckepark Utrecht vastgesteld

Het bestemmingsplan voor het Thorbeckepark in Ondiep is door de gemeenteraad vastgesteld in zijn vergadering van donderdag 20 mei. Ook stelde de raad de Kadernota voor Rijnsweerd-Maarschalkerweerd vast.

Wegens afwezigheid van de burgemeester voor de eerste keer onder het voorzitterschap van de nieuwe plaatsvervangend voorzitter Stephanie Bottse, debatteerde de raad over het bestemmingsplan Thorbeckepark. Het Thorbeckepark ligt in de wijk Ondiep. In het park komen appartementen, voetbalvelden en een multifunctioneel gebouw met een jongerenhonk en fitnesscentrum. De meerderheid in de raad vond het een goed plan, pleitte voor behoud van het groen en vroeg het college om nu snel tot uitvoering over te gaan.

D66 diende een amendement in (later omgezet in een motie) om ervoor te zorgen dat het groen zoveel mogelijk behouden blijft voor de buurt. Wethouder Bosch kon zich vinden in de inhoud van de motie en nam deze over, waarop hij werd ingetrokken. Het raadsvoorstel werd met de steun van alle fracties behalve de SP aangenomen.

Kadernota Rijnsweerd-Maarschalkerweerd

De raad stelde ook de kadernota voor Rijnsweerd-Maarschalkerweerd vast. Op basis van deze nota wordt in de komende maanden het bestemmingsplan Rijnsweerd-Maarschalkerweerd uitgewerkt. Het gebied bestaat uit Rijnsweerd Noord en Zuid, Galgenwaard, Maarschalkerweerd en de vier Lunetten. In het gebied ligt onder andere Amelisweerd, de Waterlinieweg en de Kromme Rijn. Ook omvat het cultuurhistorisch waardevolle gebieden zoals de vier Lunetten, de houtwoningen en de Rietveldwoningen.

Ook de kadernota werd positief ontvangen door de raad. Meerdere fracties stelden vragen over de plannen van Kampong om een nationaal topsport hockeycentrum te realiseren in het gebied en wilden weten of deze plannen binnen de kadernota passen. Wethouder Bosch vertelde nog met Kampong om de tafel te gaan zitten en niet op de gesprekken vooruit te willen lopen. Wel zou de inpassing hiervan zorgvuldig bekeken moeten worden. De kadernota werd unaniem aangenomen.



Gemeente Utrecht