Provincie Groningen

Bezuinigingen bij de provincie Groningen

De provincie moet 34 miljoen euro per jaar bezuinigen. We doen dit niet ineens: vanaf 2011 tot 2015 wordt het bedrag dat we minderen steeds groter. Vanaf 2015 daalt het budget van de provincie van ongeveer 350 miljoen naar 316 miljoen euro per jaar. Deze bezuinigingen zijn vooral het gevolg van een korting van het Rijk op het Provinciefonds. Ook heeft de provincie minder inkomsten door een dalende opbrengst van de motorrijtuigenbelasting.

Provinciale Staten beslissen

Het jaar 2010 staat in het teken van het nemen van beslissingen. Provinciale Staten beslissen uiteindelijk over de bezuinigingsplannen. We weten nu al dat de bezuinigingen op veel gebieden merkbaar zullen zijn. De grootste bezuinigingen vallen naar verwachting op de terreinen economie, gebiedsgericht beleid en welzijn. Ook op subsidies wordt gekort en de provincie gaat bezuinigen op de eigen organisatie.

Het bezuinigingsplan

Begin december 2009 presenteerde het college van Gedeputeerde Staten zijn bezuinigingsplan. In dit plan staan onder andere de keuzes waarop het college wil bezuinigingen en dat de provincie vast wil blijven houden aan de uitgangspunten in ons Provinciaal Omgevingsplan (POP).

Eind maart zijn deze bezuinigingskeuzes in Provinciale Staten behandeld. De Staten gingen in grote lijnen akkoord, maar hadden nog wel enkele wijzigingen. Zo wordt er tot 2020 extra geld gereserveerd voor een leefbaarheidsfonds voor gebieden waar de bevolking terugloopt (3 miljoen in plaats van 2 miljoen euro per jaar). Dit geld is bedoeld om voorzieningen in deze gebieden overeind te houden. Ook willen de Staten dat er minder wordt bezuinigd op recreatie en toerisme. Als er meevallers zijn, willen de Staten die gebruiken voor recreatie en toerisme, voor het leefbaarheidsfonds en als extra ruimte in de begroting.

In de besluitenlijst van Provinciale Staten van 31 maart 2010 ( PDF PDF-bestand, 87 KB) vindt u een overzicht van alle aangenomen moties.

In mei 2010 komt het college van Gedeputeerde Staten met de Voorjaarsnota. In deze nota werkt het college nog verder uit waar precies op wordt bezuinigd. Hierin worden de aanvullingen van Provinciale Staten ook verwerkt. Op 30 juni 2010 nemen Provinciale Staten een besluit over de Voorjaarsnota.