Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Deelraad vergadert 20 mei

om 20.00 uur in de raadzaal aan de Groene tuin 317

Op donderdagavond 20 mei vergadert de deelraad vanaf acht uur in de raadzaal aan de Groene tuin 317. De vergadering is openbaar en zoals gewoonlijk is iedereen van harte welkom. De complete set vergaderstukken ligt ter inzage bij het Informatiecentrum van de deelgemeente aan de Groene tuin 317. In de vergaderzaal zijn altijd samenvattingen van de agenda en de voorstellen beschikbaar voor aanwezige belangstellenden. Voor meer informatie over agendapunten kunt u bellen met de griffie van de deelraad telefoonnummer 479.82.00.

Meepraten
Na de opening van de vergadering kunnen aanwezigen het woord voeren over onderwerpen die al dan niet op de agenda staan. Zij die gebruik willen maken van dit spreekrecht, dienen dit vóór de vergadering te melden bij de griffier. De beschikbare tijd is maximaal 5 minuten per spreker, terwijl de totaal beschikbare spreektijd maximaal 30 minuten bedraagt.

Agenda

1. Opening en mededelingen

2. Spreekrecht burgers

3. Vragenhalfuur

4. Benoeming van burgerraadsleden

5. Benoeming leden, plaatsvervangende leden en voorzitters van de commissies Ruimte, Samenleving en Bestuur & Financiën
6. Benoeming leden van de Commissie tot onderzoek van de rekening
7. Jaarplanning vergaderingen 2010

8. Vaststelling verslag en actiepuntenlijst van 15 april 2010
9. Ingekomen stukken

10. Sluiting

Burgerraadsleden
Het reglement van orde deelraadscommissies maakt het mogelijk niet-deelraadsleden in te zetten voor het fractiewerk als burgerraadslid.
Hiermee wordt de actieve betrokkenheid vergroot van partijgenoten die wel op de kandidatenlijst van de deelgemeenteraadsverkiezingen staan, maar niet zijn gekozen.
In de deelraadsvergadering van 15 april jl. is het besluit genomen het maximale aantal burgerraadsleden per fractie te verruimen van 2 naar 3. De fracties dragen in totaal 17 kandidaten voor als burgerraadslid. Benoemde burgerraadsleden kunnen zitting nemen in een of meerdere vakcommissies (Ruimte, Samenleving en Bestuur en Financiën). Zij kunnen raadsleden niet vervangen in de vergaderingen van de deelraad. Over de voordrachten wordt schriftelijk gestemd.

Benoeming leden commissies
De fracties dragen leden voor van de drie vakcommissies, evenredig aan het aantal zetels in de deelraad. Voor de grote fracties (LR en PvdA) geldt dat zij maximaal 3 leden in iedere commissie kunnen laten benoemen. Voor de fractie van het CDA geldt dat zij twee leden mogen afvaardigen en de overige (eenmans)fracties kunnen één vertegenwoordiger hebben per commissie.
De benoemde burgerraadsleden kunnen ook zitting hebben in de vakcommissies.
Tenslotte worden de voorzitters van de commissies benoemd. Dit kunnen alleen deelraadsleden zijn. Hun vervangers worden door de commissies uit hun midden benoemd. Over de voordrachten wordt schriftelijk gestemd.

Benoeming leden COR
De Commissie tot onderzoek van de rekening (COR) beoordeelt de door het dagelijks bestuur overlegde jaarrekening en -verslag en brengt hierover verslag uit aan de deelraad. De commissie kan, in opdracht van de deelraad, de doelmatigheid en doeltreffendheid van een specifiek beleidsterrein onderzoeken. Per fractie kan slechts één deelraadslid lid zijn van de COR.
Indien gewenst kunnen raadsleden of burgerraadsleden als toehoorder de bijeenkomsten van de COR bijwonen. Jaarlijks draagt de griffier een voorzitter voor. Over de voordrachten wordt schriftelijk gestemd. Ter beoordeling van de jaarrekening 2009 komt de COR bijeen op donderdag 27 mei aanstaande.

Vergaderschema 2010
De jaarplanning van de commissie- en raadsvergaderingen wordt in het laatste kwartaal van het jaar voorafgaand aan de nieuwe jaar vastgesteld. In juni start de reguliere raadscyclus met de vergadering van de agendacommissie, raadscommissies en deelraad. De Agendacommissie wordt gevormd door de voorzitters van de vakcommissies Ruimte, Samenleving en Bestuur & Financiën, de voorzitter van de deelraad en griffier.