Gemeente Nijmegen

`De verborgen wereld van Plein 1944' en VVV in Huis van de Nijmeegse Geschiedenis


12/05/2010

In het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis' in de Mariënburgkapel is voortaan een Serviceshop van de VVV gevestigd. De Serviceshop is aanvullend op de VVV op het Keizer Karelplein en richt zich speciaal op informatie over de stad Nijmegen.

Bezoekers van het Huis kunnen van 20 mei tot 28 augustus genieten van de nieuwe tentoonstelling `De Verborgen Wereld van Plein 1944'. Aanleiding voor deze presentatie is de herontwikkeling van het stadsplein en de archeologische opgravingen die daar tot komend najaar plaatsvinden.

De presentatie `De Verborgen Wereld van Plein 1944' in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis neemt het publiek mee naar de tijd vóór en na het bombardement. Dat maakte in 1944 een einde aan het originele beeld van straatjes en gasjes met winkeltjes, huisindustrie en huizen. Er is aandacht voor de Romeinen, de middeleeuwse stad en voor de tijd dat Plein 1944 `the place to be' was met zijn befaamde horecagelegenheden als The American Lunchroom, de Luxor bioscoop, Maria-omgangen en de Pierson rellen op de Zeigelhof. De tentoonstelling besluit met een kijkje in de toekomst, als het plan van de architecten Soeters en Van Eldonk is gerealiseerd. Men ziet historische foto's en bijzondere oude films uit het Regionaal Archief Nijmegen en van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld. Daarnaast vertellen interviews, afbeeldingen van toepasselijk objecten uit museumcollecties, kaartmateriaal en artikelen uit het archief van De Gelderlander, het bijzondere verhaal van Plein 1944, ooit wel `het lelijkste plein van Nederland genoemd'.

Archeologen onderzoeken tot komend najaar Plein 1944 en de Scheidemakershof. De verwachting is dat de bodem vanaf 1,5 meter onder het maaiveld nog intact is en dat er resten gevonden worden uit de prehistorie, de Romeinse tijd, de middeleeuwen en de Tweede Wereldoorlog. Het publiek kan de werkzaamheden vanachter een hekwerk volgen. In samenwerking met Museum Het Valkhof worden rondleidingen langs de opgravingen georganiseerd, gecombineerd met bezoek aan het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en Museum Het Valkhof. De voortgang van de opgravingen is te volgen in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, waar ook bijzondere vondsten hun publieksprimeur krijgen.

Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur. Mariënburg 26, Nijmegen. De toegang is gratis. www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl

Meer informatie:

* Flyer Plein 1944 (586kb)